miercuri, iunie 16, 2021

Cum trebuie curățată și dezinfectată locuința. Bacteriile sunt peste tot în mediul înconjurător, inclusiv în casă. Cele mai multe se acumulează pe suprafețele pe care le atingem în mod frecvent –

clanțele ușilor, mânerele frigiderelor, colacul de toaletă, tocătoarele, robinetele și pe mobilierul moale și pot provoca infecții severe, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile, așa cum sunt copiii. O rutină de curățenie care include produse de curățare care omoară bacteriile menține casa și familia sănătoase. Aflați de la medici regulile corecte de curățenie a casei.

Bacteriile sunt organisme unicelulare care se dezvoltă în diverse medii, putând supraviețui în sol, apă sau în interiorul organismului uman. Acestea pot fi nepatogene, inofensive, sau patogene, care pot cauza îmbolnăviri.

Medicii atrag atenția însă că inclusiv bacteriile considerate inofensive pot deveni patogene, în cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut. „Printre bacteriile care se găsesc în casă se numără: E. Coli și Salmonella, care pot fi găsite în special în chiuveta de la bucătărie, sursa fiind reprezentată de particulele alimentare de pe farfurii, sau Staphylococcus aureus, o bacterie care face parte din flora normală a pielii, dar care poate fi o cauză comună a infecțiilor nosocomiale”, explică Dr. Valeriu Lupu, medic specialist pediatru, în cadrul Societății Române de Pediatrie.  

Resturile

alimentare, principalul factor care favorizează răspândirea bacteriilor

Particulele alimentare uitate pe farfurii sau în tastatura calculatorului, particulele alimentare scăpate pe podea, dezinfectarea incorectă a obiectelor, o igienă personală deficitară reprezintă tot atâția factori care favorizează acumularea unei cantități mai mari de bacterii pe anumite suprafețe. Vasul de toaletă este considerat locul din casă cu cei mai mulți germeni de către 43% dintre femei, arată un studiu recent, realizat de către brandul Dettol, în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, la care

au participat 784 de femei, mămici de copii cu vârste între 0 și 16 ani.

În ciuda acestei percepții, medicii susțin însă că altele sunt zonele unde acumulările de microbi sunt mari, iar riscul de îmbolnăvire, în lipsa dezinfectării acestora, mai crescut. „Deși este foarte probabil ca vasul de toaletă să conțină microbi, riscul de a lua microbi direct de pe acesta este, în general, scăzut, întrucât oamenii nu îl ating. Însă, microbii din toaletă pot fi împroșcați pe alte suprafețe în timpul utilizării sau atunci când se trage apa și pot fi purtați în toată baia și casa pe mâinile nespălate.

Cel mai mare risc de a lua microbi dăunători din baie provine de la suprafețe pe care oamenii le ating în mod uzual, precum mânerul pentru tras apa la toaletă, colacul de toaletă, robinetele și mânerul ușii”, adaugă Dr. Valeriu Lupu, care mai spune că cei mai predispuși la îmbolnăvire din familie sunt copiii. „Aceștia sunt mai vulnerabili, pentru că sistemul imunitar este insuficient dezvoltat și nu luptă la fel de bine ca un adult sănătos cu agenții patogeni. De asemenea, aceștia merg în colectivități și iau contact cu alți copii bolnavi”.

Cum trebuie curățată și dezinfectată locuința

O rutină corectă de curățenie și dezinfectare a casei ține bacteriile și, implicit îmbolnăvirile, la distanță. Medicul pediatru oferă mai jos mai multe sfaturi cu privire la modul și frecvența cu care trebuie curățate suprafețele din casă.

  • Bucătăria este un loc propice acumulării de bacterii, datorită contactului cu alimentele, inclusiv cu cele crude. Pentru a opri răspândirea microbilor, medicul recomandă  să curățați și dezinfectați suprafețele pentru prepararea alimentelor chiar înainte de utilizarea acestora pentru pregătirea alimentelor și imediat după contactul cu alimentele crude (carne, pește, ouă etc.). După contactul cu alimentele crude, tocătoarele trebuie curățate și dezinfectate. Acordați o atenție sporită dezinfectării zonelor în care se pregătește mâncarea bebelușului. Frigiderul trebuie curățat o dată pe săptămână. Ștergeți petele, apoi curățați și dezinfectați suprafețele contaminate, inclusiv mânerul și garniturile ușii acestuia. „Și chiuveta de bucătărie trebuie curățată și dezinfectată zilnic, iar în cazul în care este contaminată cu microbi de la alimentele crude, aceasta trebuie dezinfectată imediat. Foarte important este să îndepărtați resturile alimentare de pe mese”, recomandă medicul pediatru.

 

  • Curățarea și dezinfectarea băii are drept scop îndepărtarea microbilor de pe suprafețe și oprirea creșterii mucegaiului și a ciupercilor. Deși riscul de lua microbi direct de pe vasul de toaletă este scăzut, microbii din toaletă pot fi împroșcați pe alte suprafețe atunci când se trage apa și pot fi purtați în toată casa pe mâinile nespălate. „Pentru a preveni răspândirea microbilor din baie, este important să trageți apa la toaletă cu capacul pus și să dezinfectați o dată la câteva zile obiectele și suprafețele pe care le atingeți în mod frecvent aici: mânerul ușii, mânerul de tras apa de la toaletă, colacul de toaletă, robinetele etc. De asemenea, depozitați obiectele personale, precum periuțele de dinți și aparatele de ras, acolo unde este puțin probabil să fie împroșcate cu microbi și înlocuiți-le regulat, o dată la 2-3 luni”, explică Dr. Valeriu Lupu.

 

  • Dormitoarele pot fi locurile ideale pentru acumularea de praf și acarieni, întrucât conțin mult mobilier moale. Sfatul medicilor este să reduceți mobilierul moale inutil și să îl dezinfectați cu produse antibacteriene special create pentru aceste suprafețe. „Curățați și dezinfectați o dată la 2-3 zile suprafețele de contact frecvent cu mâinile, precum telecomenzile, întrerupătoarele și telefoanele, în special dacă există în casă persoane bolnave de răceală sau gripă. De asemenea, nu mâncați deasupra tastaturii. Dezinfectați cel puțin o dată pe săptămâna camera copilului, locurile din casă unde acesta își petrece cel mai mult timp, precum și jucăriile”, atrage atenția medicul pediatru. Una dintre cele mai importante reguli de igienă este spălarea frecventă a mâinilor, conchide medicul.

Ultimele stiri

Parteneri