duminică, martie 26, 2023

O persoană care primește diagnosticul de cancer este afectată din toate punctele de vedere, iar prioritățile sale se schimbă radical. Însă, diagnosticarea cu cancer nu afectează doar bolnavul, ci și întreaga familie și pe apropiații acestuia.

În data de 16 aprilie, aparținătorii bolnavilor de cancer sunt invitați la București să participe la un curs gratuit în timpul căruia vor afla ce metode alternative au la dispoziție atunci când îngrijesc o persoană dragă care suferă de această boală. Ce înseamnă o “dietă-sănătoasă” în cazul bolnavilor de cancer și cum pot contribui exercițiile fizice la ameliorarea stării de sănătate a pacientului sunt doar două dintre întrebările la care specialiștii spitalului-fundație Centrul Medical Anadolu din Istanbul vor răspunde în cadrul cursului.

Te-ar mai interesa: Studiu: Valorile ridicate ale colesterolului nu am...

Cursul pentru aparținători se desfășoară sâmbătă, 16 aprilie, la Athenee Palace Hilton București de la ora 10. Pentru a afla mai multe informații despre dieta, nutriția și exercițiile recomandată pacientului care suferă de această maladie, precum și informații despre cum în calitate de aparținător trebuie să ai grijă de un bolnav, spitalul-fundație Centrul Medical Anadolu, în afliliere cu John Hopkins Medicine din State Unite ale Americii pune la dispoziția celor interesați pe specialiștii Centrului: Prof. Ayşen Yücel – medic specialist în Managementul Durerii, Abdullah Mollamemişoğlu – specialist în Nutriție și Dietă și Ömer Çınar – terapeut fizic. Aceștia vor oferi informații referitoare la managementul durerii, exerciții fizice recomandate bolnavului de cancer, nutriție și dietă.

Te-ar mai interesa: Dr. Greer, renumit medic oftalmolg, despre primele...

NU există o dietă pre-stabilită în cazul bolnavilor de cancer

“Dieta sau, mai bine spus, o nutriție adecvată și echilibrată care constă în alegerea corespunzătoare a produselor alimentare consumate, diferă de la o persoană la alta. In special în cazul pacienților care suferă de cancer, nutriția variază în funcție de tipul și severitatea efectelor secundare provocate de tratamentele administrate pentru tratarea bolii” explică Abdullah Mollamemişoğlu – specialist în Nutriție și Dietă la spitalul-fundație, Centrul Medical Anadolu din Istanbul. Numeroase studii au arătat faptul că persoanele care beneficiază de o alimentație corespunzătoare și sunt bine-hrănite în timpul tratamentului împotriva cancerului, sunt mai rezistente în fața unora dintre efectele secundare provocate de metode de tratament precum: chimioterapia, radioterapia, intervențiile chirurgicale și tratamentele biologice (tratamentele create și produse în sistemele celulare). Potrivit acelorași studii, pacienții hrăniți corespunzător pot chiar să tolereze doze mai mari de medicamentație.

Te-ar mai interesa: Theo Rose: Copilul meu…Nu știu ce a avut. Po...

Ce înseamnă o “dietă-sănătoasă” în cazul bolnavilor de cancer?

“Dieta este un aspect foarte important în cazul pacienților care suferă de cancer, însă de fapt nu diferă foarte mult de dieta sănătoasă indicată pentru toată lumea. Esențial rămâne faptul că, în funcție de efectele secundare ale tratamentului, pacientul ar trebui să mențină o dietă adecvată și echilibrată”, afirmă Abdullah Mollamemişoğlu. Să mănânce cel puțin 5 porții de fructe și legume de diferite culori pe zi, să bea minin 2 litri de apă zilnic mai ales în timpul tratamentului și să crească aportul proteic consumând alimente precum: carne, pui, pește și ouă, sunt doar câteva dintre sfaturile pentru o alimentație sănătoasă oferite pacienților care suferă de cancer înainte de tratament.

Te-ar mai interesa: Rolul ceaiului de păpădie în organism. Are capacit...

Exercițiile fizice pentru pacienții cu cancer

Exercițiul fizic moderat este considerat a fi benefic pentru persoanele cu cancer. Activitatea fizică este încurajată pentru a preveni atrofierea musculară suplimentară sau diminuarea capacității organismului de a asigura buna funcționare a sistemului circulator si respirator, precum și pentru a îmbunătăți metabolismul energetic la nivel celular.

Te-ar mai interesa: Ce afectiuni poate semnala senzatia de sete excesi...

Studiile făcute cu privire la efectul exercițiilor fizice asupra pacienților care suferă de cancer au demonstrat efecte pozitive în privința terapiei funcționale și scăderea nivelului de oboseală resimțit de bolnavi. Exercițiile aerobice au fost mai aprofundat studiate, prin comparație cu exercițiile de rezistență.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private