Sari la conținut

Cum treceți de la o dietă dezechilbrată la una sănătoasă

Dieta dezechilibrată
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Dieta dezechilibrată

Trecerea de la o dietă dezechilibrată la una sănătoasă nu trebuie făcută rapid. Organismul are nevoie de o perioadă în care să „înveţe” obiceiuri corecte şi alegeri sănătoase, astfel încât plăcerile culinare să coincidă cu noua alimentaţie.

Nu renunţaţi la obiceiurile nesănătoase dintr-o dată
Dieta dezechilibrată nu poate fi înlocuită în totalitate de la început, ci fiecare obicei trebuie înlăturat separat, pas cu pas. „Dacă veţi renunţa la tot dintr-o dată nu veţi avea sorţi de izbândă. Trecerea de la şniţel la piept de pui la grătar sau de la cartofi prăjiţi la broccoli poate fi «antipatică » la început, dar trebuie să perseveraţi până când «gustul» vi se schimbă”, explică nutriţionistul Mihaela Bilic în cartea sa „Trăiesc, deci mă abţin”.

Antrenamentul sau perioada de încălzire dinaintea începerii unei cure de slăbire nu are ca scop pierderea în greutate, ci doar înlocuirea obiceiurilor alimentare proaste cu altele bune.

„Pentru început, respectaţi cele trei mese principale ale zilei la o distanţă de maximum şase ore între ele şi cu un interval de minimum trei ore de la ultima masă până la culcare. Pentru fiecare masă trebuie să vă acordaţi un interval de 30 de minute în care să nu faceţi altceva (nu vă uitaţi la televizor, staţi departe de calculator, nu vorbiţi la telefon şi nu citiţi)”, recomandă nutriţionistul Mihaela Bilic.

Gustările dintre mese, marea provocare

Eliminaţi ronţăielile dintre mese, fie că sunt dulci sau sărate. „Acesta este de departe obiceiul cel mai greu de schimbat. Organismul nostru are nevoie de lichide, dar nu trebuie să fie «cerute » de sarea din chipsuri”, mai explică Mihaela Bilic.

Pe lângă chipsuri, mai trebuie să renunţaţi şi la produse de tip fast-food, prăjeli sau sosuri cu maioneză. Nici uleiul de gătit şi toate produsele care implică folosirea lui, cu excepţia a 1-2 linguriţe de ulei crud pentru salate, nu e recomandat.

Gătiţi cât mai simplu, la cuptor, la grătar, fiert, înăbuşit, cu aburi, adăugaţi multe condimente şi ierburi aromate, fără grăsime. Nu apelaţi nici la produsele de patiserie pentru că au un conţinut caloric foarte mare. Liber la ceai, apă şi cafea, interzis la carbogazoase Băuturile răcoritoare cu zahăr şi alcool sunt şi ele un pericol pentru cura de slăbire.

Apelaţi fără limite la băuturi light, ceai, cafea şi apă de orice fel. În general, fructele proaspete nu îngraşă, dar sucurile naturale sau cele carbogazoase sunt răspunzătoare de kilogramele în plus.

„Fructele consumate raţional, în jur de 300 de grame pe zi, nu îngraşă. De exemplu, bananele au densitate calorică mai mare, dar nu îngraşă, ci dau senzaţia de saţietate”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Limitaţi-vă la porţii normale din orice aliment. Puteţi consuma carne slabă de orice fel, produse lactate slabe, peşte, ouă, făi noase şi cereale, orez, legume cât mai multe, toate gătite cât mai simplu.

Nu vă feriţi de ciorbe sau supe şi folosiţi sucul de roşii ca bază pentru mâncăruri. „Trebuie să mâncaţi cât mai puţin din toate şi să asociaţi alimentele corect. Evitaţi să mâncaţi carne cu orez, cartofi prăjiţi sau paste”, vă mai recomandă profesorul Mencinicopschi.

REGULĂ DE AUR

Nu începeţi antrenamentul la începutul săptămânii

Nu este indicat să începeţi perioada de adaptare anterioară curei de slăbire în ziua de luni, vă recomandă specialiştii în nutriţie.

Cel mai bun moment pentru o astfel de decizie este sfârşitul săptămânii, pentru că aveţi timp să faceţi aprovizionarea, să pregătiţi şi să serviţi masa, iar activităţile extraprofesionale vă pot relaxa şi mai mult, creându-se astfel starea propice pentru schimbare. În plus, nu se recomandă să începeţi cura de slăbire dimineaţa, pentru că orice abatere mută obiectivul pe ziua următoare.

„Primele zile vor fi iadul pe pământ, dar trebuie să vă concentraţi pe alimente permise şi să mâncaţi pe săturate”, vă încurajează medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Durata antrenamentului ar trebui să fie de circa o lună.

În plus, aveţi nevoie de cel puţin cinci zile consecutive în care să nu consumaţi produse din categoria celor „interzise”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel