luni, martie 8, 2021

Tulburările de memorie sunt cauzate, în special, de un ritm accelerat de viaţă, care necesită prelucrarea multor in formaţii ce solicită memoria. În prezent, aşa-zisele lapsusuri şi lipsa de concentrare sunt întâlnite atât la persoanele în vârstă sau bolnave, cât şi la tinerii şi adulţii care trăiesc în condiţii de stres şi agitaţie.

„Funcţionarea memoriei are strânsă legătură cu creierul, care îi dă comenzi organismului despre cum trebuie să acţioneze”, explică prof. univ. dr. Radu Rogozea, de la Spitalul „Bagdasar Arseni”, din Capitală.

Şase luni de stres duc la nevroză

Stresul şi colesterolul alterează memoria. Stresul scade randamentul intelectual, ceea ce afectează starea memoriei. De aceea, este nevoie, din când în când, de odihnă. „Dacă staţi în stres continuu mai mult de şase luni, ajungeţi să suferiţi de nevroză”, spune medicul Radu Rogozea. Nevroza se poate manifesta prin atacuri de panică sau prin senzaţie de durere ale diferitelor organe, care diferă de la zi la zi.

Reacţiile pozitive sau negative pe care le are o persoană, în funcţie de activitatea socială zilnică, sunt legate de starea de sănătate a celulelor nervoase. Acestea ajung să se altereze atunci când îmbătrânesc sau când se îmbolnăvesc.

Asigurarea irigaţiei cerebrale e un element vital în menţinerea stării de sănătate a creierului, care influenţează starea memoriei. Atunci când vasele sanguine devin rigide şi se îngustează din cauza colesterolului, irigarea creierului nu se mai face şi apar problemele.

Nivelul colesterolului poate creşte chiar şi în cazul persoanelor care ţin un regim alimentar perfect. De vină e stresul, nu doar cantitarea de grăsimi introdusă în organism prin alimentaţie. La fel se întâmplă şi în cazul tulburărior de somn.

Medicament pentru prevenirea problemelor de memorie

Pe piaţa românească există tabletele pentru prevenţia tulburărilor de memorie. „Comprimatele sunt suplimente alimentare, pe care, cu cât le luaţi mai mult timp, cu atât întârziaţi apariţia tulburărilor de memorie. Ele sunt bune pentru toate categoriile de vârstă, inclusiv pentru copiii cu probleme alimentare sau de circulaţie a sângelui”, spune Radu Rogozea.

Cei care iau mai mult de o tabletă pe zi pot avea dureri de cap, ameţeli, alergii sau cefalee. Trebuie să se ferească de o astfel de medicaţie epilepticii, care pot face crize, deoarece li se îmbunătăţeşte circulaţia sanguină şi sunt mult mai activi decât pot suporta.


SFATURI

Fără exces de grăsime, alcool şi tutun

  • Pentru a întârzia apariţia tulburărilor de memorie, specialiştii recomandă o viaţa socială activă şi o activitate intelectuală intensă.
  • În plus, sunt indicate regimurile alimentar echilibrate, fără exces de grăsime, alcool şi tutun, care pot fi combinate cu mişcare zilnică şi un program de somn de aproximativ opt ore pe noapte.
  • Există, de asemenea, alimente care întineresc şi „ascut” creierul. Ouăle, spanacul, napii, afinele, peştele şi muştarul sunt doar câteva dintre acestea, susţin specialiştii în domeniu.

Ultimele stiri

Parteneri