luni, septembrie 27, 2021

Fiecare femeie ar trebui să-și autoexamineze sânii o dată pe lună, iar cele trecute de 40 de ani să facă în fiecare an o mamografie.

Cancerul de sân (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor la nivel mondial, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În fiecare an, 1.676.633 milioane de cazuri noi sunt diagnosticate în lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli. Asta înseamnă că undeva în lume, la fiecare minut care trece, o femeie moare din cauza cancerului de sân.

Recomandări importante în prevenție:

– Autoexaminarea lunară a sânilor. Începând încă din adolescență, toate femeile ar trebui să își examineze lunar sânii, de preferat la o săptămână după apariția ciclului menstrual. Autoexaminarea se face în fața oglinzii. Lucrurile care ar trebui să le trimită pe femei imediat la medic sunt: noduli, denivelări, modificări de formă, culoare sau simetrie, plieri, mameloane întoarse înauntru, secreții.

– Controlul la medic. Vizita la medic pentru controlul sânilor trebuie efectuată o dată la trei ani până la vârsta de 40 de ani și o dată pe an după vârsta de 40 de ani.

– După vârsta de 40 de ani, femeile ar trebui să efectueze anual o mamografie și să beneficieze de examinarea clinică a sânilor.

Unul dintre cele mai performante sisteme de diagnosticare a cancerului la sân este mamografia digitală cu tomosinteză: Selenia DIMENSION 3D HOLOGIC. Utilizat în 50 de țări, SELENIA DIMENSION 3D HOLOGIC deține o tehnologie direct digitală, permițând vizualizarea imediată, atât a proiecțiilor, cât și a imaginii 2D și a imaginii recompuse 3D a sânului.
Inovaţia este reprezentată de Softul C-view, prin intermediul căruia se realizeză imagini 2D în timpul vizualizării imaginilor de tomosinteză, eliminând expunerea ulterioară la radiaţiile X şi reducând gradul de iradiere a sânului.
Beneficiile mamografiei digitale cu tomosinteză sunt considerabile: detectarea cu acurateţe a cancerului, reducerea numărului de reexaminari și, implicit, a costurilor aferente. Mai mult, procedura înregistrează performanțe crescute în examinarea țesutului mamar cu densitate mare, imaginile rezultate fiind disponibile pentru citire imediată și stocare într-un istoric personal al pacientului.

“Mamografia digitală cu tomosinteză este un instrument deosebit de valoros deopotrivă pentru medici şi pacienţi, prezent acum în Clinica SANADOR Victoriei. Acesta permite o mai bună vizualizare a lezunilor şi o scurtare a duratei procedurii; reduce iradierea şi expunerile suplimentare şi imbunătăţeşte diagnosticul mamografic la persoanele cu sân dens” declară dr. Mihaela Sebeni, medic primar radiologie imagistică medicală cu competențe în tomografie computerizată, senologie imagistică, ultrasonografie generală.

Mamografia digitală cu tomosinteză se recomandă, cu precădere, în cazul predispoziției pacientului la cancerul mamar (existența în familie a unor factori de risc de cancer mamar și a unui istoric personal care favorizează apariția bolii), pentru a descoperi leziuni noi sau pentru o a doua opinie.

Selenia Dimension 3D Hologic este considerat lider în mamografia digitală, revenindu-i premiul „Best in KLAS 2013”.

Ultimele stiri