miercuri, septembrie 23, 2020

Teste pentru noul coronavirus. Oamenii care vor participa la testarea pentru coronavirus de la nivel național ce va începe în luna iunie în România vor fi selectați aleatoriu, din fiecare regiune a țării și pe nouă grupe de vârstă, din rândul persoanelor care se vor prezenta pentru diverse alte analize sau controale de sănătate la clinici, spitale, ambulatorii. Aceste persoane vor trebui să-și dea consimțământul, a explicat luni, la Digi24, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentant al României la Organizația Monidală a Sănătății.

Citește și:

„Modul în care se selectează cei care vor participa la această testare este cel aleatoriu. Se vor alege persoane aparținând unor categorii de vârstă, din 10 în 10 ani. Sunt persoane care se vor prezenta în diverse spitale, în ambulatorii de specialitate, camere de gardă, pentru efectuarea de analize pentru orice fel de afecțiune sau pentru o verificare a stării de sănătate pur și simplu, și de la ele se va recolta, pe baza unui consimțământ informat și semnat, o cantitate de ser”, a detaliat Alexandru Rafila.

Teste pentru noul coronavirus

Citește și:

Testarea națională pe care o face Ministerul Sănătății în colaborare cu Institutul Național pentru Sănătate Publică constituie așa-numitul studiu de seroprevalență, care urmărește să vadă în ce măsură populația țării a trecut prin boală. Persoanele vor fi testate pentru a vedea dacă au anticorpi de COVID-19. Este un studiu ce poate ajuta în cazul unui eventual al doilea val de îmbolnăviri.

Citește și:

Aceste testări trebuie să fie semnificative din punct de vedere statistic, a explicat Alexandru Rafila. Pentru aceasta, se va ține cont de cele opt regiuni de dezvoltare ale României, inclusiv Bucureștiul, de grupele de vârste recomandate de OMS (nouă grupe, din zece în zece ani: 0-9 ani, 10-19 ani, 20-29 de ani etc), de sexul subiecților și de mediile de proveniență (rural/urban). „O să avem un eșantion mediu de circa 700 de persoane din fiecare județ, din cele 9 grupe de vârstă, dacă luăm un județ mediu, ca populație, cu 450.000 de locuitori”, a menționat Rafila.

Parteneri