Sari la conținut

Cumpărarea vechimei pentru pensie: noi reguli de la 1 iulie

noua lege la pensii
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei

Cei ce vor să acopere perioade în care nu au cotizat la sistemul de pensii de stat o pot face oricând, prin semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii și efectuarea unor plăți către aceasta. De la începutul lunii iulie 2024, valoarea salariului minim va crește la 3.700 de lei, iar una dintre consecințele acestei creșteri este majorarea sumelor ce trebuie plătite pentru acoperirea perioadelor în care nu s-a cotizat.

Mecanismul prin care cei interesați își pot completa stagiul de cotizare, prevăzut de OUG nr. 163/2020, a fost prelungit și în 2024. Cu toate acestea, începând din septembrie, acesta va fi înlocuit de mecanismul inclus în viitoarea lege a pensiilor (Legea 360/2023). Prevederile celor două acte normative sunt similare în ceea ce privește completarea stagiului de cotizare, astfel încât mecanismul va rămâne în continuare disponibil pentru cei interesați, notează avocatnet.ro.

Astfel, cei care nu au ieșit încă la pensie pot plăti contribuția de asigurări sociale (CAS) pentru perioadele în care nu au contribuit, pentru cel mult șase ani anteriori lunii încheierii unui contract de asigurare.

pensie
Sursă foto: Playtech

Deoarece de la 1 iulie salariul minim va crește la 3.700 de lei, și nivelul minim al venitului lunar asigurat, precum și sumele care trebuie plătite lunar se vor majora din acel moment.

Concret, nivelul minim al venitului lunar asigurat, care este salariul minim brut pe țară, va fi, în cazul contractelor încheiate în baza OUG nr. 163/2020 după data de 1 iulie 2024 (și în baza Legii nr. 360/2023 după 1 septembrie), de 3.700 de lei.

În cazul contractelor de asigurare socială încheiate în baza OUG nr. 163/2020 până la data de 1 iulie 2024, venitul minim lunar asigurat nu se modifică.

Sumele care trebuie plătite efectiv de la 1 iulie 2024 pentru cumpărarea de vechime în muncă

De reţinut că OUG 163/2020 prevede că „baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului de asigurare socială”.

Prin urmare, sumele care trebuie plătite efectiv pentru vechimea în muncă, cota de CAS (25%) ce trebuie plătită se aplică la salariul minim brut în vigoare la data semnării contractului cu casa.

Mai exact, suma ce trebuie plătită pentru fiecare lună începând cu contractele semnate din iulie 2024 este de 925 de lei. Pentru contractele semnate până la începutului lunii iulie (1 octombrie 2023 – 1 iulie 2024), suma de plată este de 825 de lei.

Mai trebuie spus că şi atunci când salariul minim sau cota CAS se modifică, potrivit prevederilor în vigoare, contractele de asigurare în derulare nu sunt afectate.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel