miercuri, octombrie 5, 2022

Cunoașteți simptomele unui accident vascular cerebral dacă ați fi afectat?

Accidentul vascular cerebral este a doua cauză principală de handicap din lume. La nivel mondial, cincisprezece milioane de oameni suferă de accidente vasculare cerebrale în fiecare an și, ca urmare, o treime dintre aceștia mor. Accidentul vascular cerebral este a cincea cauză de deces în Statele Unite.

Incidența accidentului vascular cerebral scade în lumea industrială, dar crește în lumea în curs de dezvoltare. Înfricoșător, se estimează că mortalitatea prin accident vascular cerebral se va tripla în următorii douăzeci de ani în America Latină, Africa subsahariană și Orientul Mijlociu.  Accidentul vascular cerebral poate lovi pe oricine la orice vârstă, deși este mult mai frecvent la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Te-ar mai interesa: Schimbări dramatice: Ochii spun cât mai ai de trăi...

12 simptome ale unui accident vascular cerebral

Simptomele AVC depind de partea creierului afectată de oprirea alimentării cu sânge. Cunoașterea semnelor unui accident vascular cerebral poate însemna diferența dintre obținerea de asistență medicală suficient de rapidă pentru a preveni daunele severe și o viață cu dizabilități.

1. Durere pe o parte a feței

Durerea bruscă și inexplicabilă pe o parte a feței, brațului, piciorului sau pieptului nu este tipică, dar nu este neobișnuită. Femeile sunt mai susceptibile de a experimenta simptome atipice de accident vascular cerebral, deci este mai bine să fii în siguranță decât să-ți pară rău.

2. Viziune neclară

Dificultatea bruscă de a vedea clar, cum ar fi vederea încețoșată sau dublă, incapacitatea de a vă concentra ochiul (ochii) sau alte modificări ale vederii (la unul sau la ambii ochi) pot semnala un accident vascular cerebral.

3. Dificultăți de respirație sau de înghițire

Femeile pot experimenta diferite simptome ale unui accident vascular cerebral decât bărbații. Având dificultăți de respirație sau de înghițire sunt două dintre acestea. Aceste alte semne de accident vascular cerebral sunt mai frecvente la femei: leșin, iritații, halucinații, greață sau vărsături, dureri bruște, convulsii, sughițuri.

Te-ar mai interesa: Legătura dintre Andreea Esca și fiul lui Alexandru...

4. Tremurături

Tremurarea mâinilor cu debut întârziat este un simptom relativ neobișnuit, dar confirmat, al infarctului cerebral – obstrucția alimentării cu sânge a creierului.

5. Pierderea echilibrului

Amețeala bruscă, lipsa coordonării sau pierderea echilibrului sunt simptome frecvente ale accidentului vascular cerebral și ar trebui luate în serios.

6. Dificultatea de a merge

Amorțeală bruscă sau furnicături oriunde în corp sau instabilitate și probleme cu mersul normal pot fi semne ale unui accident vascular cerebral.

7. Paralizia facială

Acesta este probabil cel mai cunoscut simptom al accidentului vascular cerebral. Amorțeală bruscă / slăbiciune / paralizie a unei părți a feței, brațului sau piciorului vă poate spune că un accident vascular cerebral este în curs.
„Încearcă să ridici ambele brațe peste cap în același timp. Dacă un braț începe să cadă, este posibil să aveți un accident vascular cerebral. În mod similar, o parte a gurii poate cădea atunci când încerci să zâmbești ”, avertizează Clinica Mayo.

8. Durere de cap

O durere de cap normală se simte ca o strângere plictisitoare a capului și apare fără alte simptome ale unui accident vascular cerebral. O migrenă este un puls ascuțit, dureros, care este de obicei precedat de alte simptome. O durere bruscă, ascuțită, monstruoasă în cap – în special la persoanele mai tinere – poate fi un semn de accident vascular cerebral. Femeile sunt mai susceptibile de a suferi o durere de cap cu accident vascular cerebral decât bărbații, în special cei care suferă în mod regulat migrene.

9. Confuzie

Dacă te afli în mijlocul a face ceva și devii brusc confuz, dezorientat sau incapabil să înțelegi și să gândești corect, ar putea fi un semn de accident vascular cerebral.

Te-ar mai interesa: Ce sunt zaharurile ascunse? Substanțele dulci care...

10. Vârtej

Amețeala sau dezechilibrul în sine nu sunt neapărat un semn al unui accident vascular cerebral; amețelile și dezechilibrul însoțite de vertij sunt adesea simptome ale unui accident vascular cerebral. Vertijul este senzația de legănare sau rotire fără mișcare sau că obiectele din mediu se mișcă atunci când ele stau pe loc.

Vertijul singur este adesea o simplă chestiune de dezechilibru în urechea internă și poate fi vindecat cu manevra Epley sau cu o altă ajustare fizică. Triumviratul este cel care îngrijorează accidentul vascular cerebral.

Te-ar mai interesa: Roxana Alexandra a murit. Tânăra se temea mai mult...

11. Probleme de vorbire

Zona creierului care este cea mai responsabilă pentru vorbire este adesea afectată de accident vascular cerebral. Incapacitatea de a vorbi, vorbirea neclară sau incapacitatea de a înțelege vorbirea sunt frecvente atunci când suferiți un accident vascular cerebral.

12. Oboseală

Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să simtă oboseală bruscă extremă, slăbiciune, confuzie și modificări ale stării mentale în timpul unui accident vascular cerebral.

Te-ar mai interesa: Boala care afectează femeile, e cumplită! Și Regin...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private