Sari la conținut

Cuplu, forțat să își vadă copilul murind imediat după naștere pentru că avortul e interzis

insarcinata
sursa foto: Arhiva Doctorul Zilei
Depresia în timpul sarcinii crește riscul de boli cardiace

Din cauza unei noi legi din Florida, privind interzicerea avortului după 15 săptămâni, cu excepția anumitor circumstanțe, un cuplu va fi nevoit să își vadă copilul murind imediat după naștere, potrivit The Guardian. 

Deborah Dorbert a devenit una dintre numeroasele femei care au dificultăți în a accesa procedurile de avort necesare după ce Curtea Supremă a anulat drepturile acordate prin decizia istorică Roe vs. Wade din 1973.

Washington Post relatează într-un reportaj publicat în 18 februarie cum Deborah și soțul ei, Lee Dorbert, așteaptă al doilea copil și au fost anunțați de medici că bebelușul a fost diagnosticat cu o anomalie fetală fatală cunoscută sub numele de sindromul Potter.

Dar, au spus ei, medicii nu au putut efectua un avort din cauza interpretării unei legi din Florida care a intrat în vigoare după ce Curtea Supremă a anulat decizia Roe vs. Wade.

Ce este sindromul Potter

Sindromul Potter este o afecțiune rară legată de dezvoltarea fătului în uter. Sindromul este rezultatul creșterii și funcționării anormale a rinichilor, care afectează cantitatea de lichid amniotic care înconjoară fătul în timpul sarcinii.

A fost considerat un „diagnostic dublu letal”, deoarece bebelușii cu rinichi care funcționează defectuos nu pot elimina toxinele mortale din organism și pot suferi, la rândul lor, de insuficiență renală. În plus, absența lichidului amniotic în uter face ca un bebeluș să se nască fără capacitatea de a respira.

Potrivit legii din Florida privind reducerea mortalității fetale și infantile, care a fost pusă în aplicare în iulie anul trecut, avorturile sunt interzise după 15 săptămâni de gestație, cu câteva excepții, inclusiv una care ar permite un avort mai târziu „dacă doi medici certifică în scris că fătul are o anomalie fetală fatală și nu a atins viabilitatea”.

Bebelușii cu acest sindrom mor adesea înainte de a se naște

În noiembrie anul trecut, când bebelușul cuplului a fost diagnosticat cu acest sindrom, un specialist în medicină materno-fetală le-a spus soților Dorbert că unii părinți aleg să continue până la termen, în timp ce alții optează pentru întreruperea sarcinii prin intervenție chirurgicală sau travaliu prematur.

Medicul a adăugat că se va consulta cu administratorii sistemului de sănătate cu privire la noua lege, relatează Washington Post. Soții Dorbert au decis în cele din urmă că ar dori să întrerupă sarcina cât mai devreme posibil, deoarece bebelușii cu acest sindrom mor adesea înainte de a se naște sau sfârșesc prin a se sufoca la câteva minute sau ore după naștere.

Deborah Dorbert a declarat pentru publicație că își amintește că specialistul i-a spus că întreruperea sarcinii ar putea fi posibilă – dar nu înainte de a se împlini între 28 și 32 de săptămâni.

Apoi, după ce specialistul s-a consultat cu administratorii sistemului de sănătate cu privire la noua lege, cuplului i s-a spus că va trebui să aștepte să întrerupă sarcina până în săptămâna 37 de gestație – sau până aproape de termen.

Potrivit unui mesaj text pe care Deborah Dorbert l-a primit de la coordonatorul unui cabinet de medicină materno-fetală pe care îl vizitează des, specialistul a luat această decizie după ce a cerut administratorilor juridici „să se uite la noua lege și la modul în care este scrisă”, a relatat Washington Post. „Este scrisă oribil”, a adăugat mesajul.

În ciuda faptului că specialistul le-a spus cuplului că alte state au mai puține restricții privind accesul la avort, soții Dorbert au declarat pentru Post că au fost copleșiți de costurile de călătorie și că au părăsit statul lor doar de câteva ori.

Cuplul, care nu a aflat sexul bebelușului pentru că picioarele acestuia erau încrucișate sau pentru că cordonul ombilical îi stătea în cale la fiecare scanare, a optat în cele din urmă să ofere îngrijiri paliative copilului lor după ce acesta se va naște. „Acest lucru a fost foarte important pentru noi, înțelegând că avem acest control înapoi, cel puțin în unele dintre aceste decizii”, a declarat Lee Dorbert pentru Washington Post.

Sancțiuni drastice pentru medicii care încalcă legea

Noua lege îi pedepsește pe medicii care o încalcă cu sancțiuni care includ revocarea licenței, amenzi mari și cinci ani sau mai mult de închisoare.

„Sunt foarte furioasă ca politicienii să decidă ce este mai bine pentru sănătatea mea. Am face orice pentru a avea acest copil”, a declarat Deborah Dorbert pentru Washington Post.

În ciuda durerii prin care trec soții Dorbert și cuplurile aflate în situații similare, guvernatorul republican al statului, Ron DeSantis, a menținut o poziție fermă împotriva avortului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel