Sari la conținut

Curcumina: un medicament minunat natural ca măsură preventivă pentru gestionarea virusurilor

curcumina

Cercetătorii spun că curcumina, un compus natural găsit în turmerinc, ar putea ajuta la eliminarea anumitor viruși.

Turmericul (Curcuma longa) este un condiment folosit adesea în Asia, fiind unul dintre ingredientele principale pentru mâncărurile de tip curry. Pentru că turmericul are culoarea galbenă, a fost numit și șofranul indian. Pe lângă utilizarea lui în bucătărie, turmericul a fost folosit de-a lungul timpului și ca un medicament tradițional, mai ales în medicina chineză și ayurvedică.

Curcuminul în schimb, este extractul activ din rădăcina de turmeric, dându-i turmericului culoare și aroma distinctă. Curcuminul are avantajul de a fi de 30 de ori mai concentrat decât condimentul din care se extrage.

Oamenii de știință, de la Universitatea de Inginerie Wuhan din China, au publicat un studiu „Efectele antivirale și virucide ale curcuminei asupra virusului gastroenteritei transmisibile in vitro”, în Journal of General Virology, care a arătat că curcumina poate preveni virusul gastroenteritei transmisibile (TGEV), un coronavirus din grupa alfa care infecteaza porcii din celulele infectante. La doze mai mari, s-a constatat că distruge particulele de virus.

Infecția cu TGEV determină o boală numită gastroenterită transmisibilă la purcei, care se caracterizează prin diaree, deshidratare severă și deces. TGEV este extrem de infecțios și este invariabil fatal la purceii cu vârsta sub două săptămâni, reprezentând astfel o amenințare majoră pentru industria porcină globală.

În prezent, nu există tratamente aprobate pentru alfa-coronavirusuri și, deși există un vaccin pentru TGEV, acesta nu este eficient în prevenirea răspândirii virusului.

Pentru a determina potențialele proprietăți antivirale ale curcuminei, echipa de cercetare a tratat celulele experimentale cu diferite concentrații ale compusului, înainte de a încerca să le infecteze cu TGEV. Au descoperit că concentrații mai mari de curcumină au redus numărul de particule de virus din cultura celulară.

Cercetarea sugerează că curcumina afectează TGEV în mai multe moduri: prin uciderea directă a virusului înainte ca acesta să poată infecta celula, prin integrarea cu învelișul viral pentru „inactivarea” virusului și prin modificarea metabolismului celulelor pentru a preveni viralitatea intrare.

„Curcumina are un efect inhibitor semnificativ asupra etapei de adsorbție a TGEV și un anumit efect de inactivare directă, sugerând că curcumina are un potențial mare în prevenirea infecției cu TGEV”, a declarat dr. Lilan Xie, autorul principal al studiului și cercetător la Institutul de Bioinginerie din Wuhan.

Studiie au demonstrat că substanța activă din turmerinc, curcumina, blochează mai mulți viruși: virusul gripal A, virusul hepatic, virusul Zika, virusul heptitei C, HIV și HPV.

Primele studii care au arătat că substanța activă din turmeric inhibă virusul HIV datează din anul 1995. Cercetările ulterioare au confirmat acest rezultat.

Un studiu mai recent a testat capacitatea curcuminei de a împiedica infecția chiar în locul de infectare.

Aplicarea acestei substanțe pe celulele de piele din zona genitală a împiedicat infectarea membranelor mucoase.

Cercetătorii indieni au descoperit că curcumina inhibă producția de HIV-1 de către celulele infectate. Acest lucru înseamnă că previne răspândirea infecției. Totodată, curcumina distruge o proteină care se leagă de virus, afectându-i capacitatea de a supraviețui.

Curcumina inhibă virusul HPV

Un studiu pe 287 de femei cu HPV a arătat că turmericul este eficient împotriva acestei infecții. Autorii au folosit o cremă vaginală bazantă cu curcumină și capsule cu curcumină. Ambele tratamente au dat roade, comparativ cu tratamentele placebo.

Aplicarea cremei a dus la curățarea infecției în 87% din cazuri, iar administrarea capsulelor cu curcumină a soluționat infecția în proporție de 81%.

Trebuie să reținem că în studiile menționate mai sus, autorii au folosit curcumină și nu turmeric în sine. Pulbere de turmeric conține în jur de 3,14% curcumină per greutate.

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel