Sari la conținut

Curtea Institutului Oncologic din București, amenajată pentru copiii internați în secția de oncologie pediatrică

Curtea interioară a Institutului Oncologic București Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu a fost amenajată pentru copiii internați la secția de oncologie pediatrică, dar și pentru părinții acestora. Asociația Zi de Bine împreună cu o echipă coordonată de arhitecta Alina Vîlcu au renovat și decorat curtea spitalului cu lemn, figurine și personaje stilizate, plante perene ușor de întreținut și spații de relaxare. În plus, au fost adăugate ghirlande luminoase și lampadare fosforescente.

În timpul liber dintre tratamente, copiii internați văd pe fereastră o zonă gri, din care, printre betoane, răsare un smochin. Proiectul “Ochi de lumină” are scopul de a aduce un strop de frumusețe și culoare în curtea spitalului, pentru a însenina ziua unui copil aflat în suferinţă, internat la secția de oncologie.

„În mai puțin de o lună de la demararea acestui proiect, curtea interioară a spitalului de oncologie a fost complet transformată. Deși nu putem alina durerea și neputința în contextul unui astfel de diagnostic, îi putem înconjura pe cei cei mici cu lumină, culoare și căldură. Deja avem zeci de reacții de la copii care-și lipesc năsucurile de geam să vadă mai bine, dar și de la părinți sau de la personalul medical care ne-au mulțumit pentru pata de culoare în cenușiul zilelor de pe secția de oncopediatrie”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

Citeste si:

Secția de oncologie pediatrică se ocupă de evaluarea clinică și investigarea complexă a pacienților cu suspiciune de cancer, de stabilirea gradului de extensie a bolii și a diagnosticului stadial, oferă servicii medicale de chimioterapie și tratament paliativ. Tot aici se află și primul compartiment de îngrijiri paliative din România care funcționează într-o secție de oncologie pediatrică.

“Este o inițiativă binevenită din cauză că o influență foarte mare în vindecare o are și psihicul pacientului. Iar psihicul bineînțeles că este influențat inclusiv de factori externi, cum ar fi peisajul, adică tot ce ne înconjoară. Și o oază de frumusețe cum este Ochi de lumină totdeauna poate aduce cu sine niște unde bune care să ajute la vindecare”, a adăugat Dr. Bogdan Tănase, manager al Institutului Oncologic București Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu.

Institutul Oncologic București Prof. Dr Alexandru Trestioreanu este cel mai mare spital de oncologie din România, aici sunt primiți la tratament până la 40 de copii împreună cu însoțitorii lor.

Mesajul emoționant cu care Asociația de Bine a anunțat noile schimbări

„Și s-a făcut lumină.
Ne mai frecăm o dată la ochi.
Și nu ne vine a crede…

Acum o lună am pășit aici. O curte gri și rece, cu beton spart și pământ arid, ce mirosea a deprimare. Ne-am uitat în sus, nimeni la geamuri. Și mai deprimant. Doar un smochin înveselea cumva, cum putea, dintre betoane. Și tot printre betoane, de sus, lumina albastră a zilei încerca și ea să-și facă loc. 🌥

Ușor ușor, în curtea noastră au intrat oamenii inimoși puși pe treabă și curtea a înverzit. Au sosit, rând pe rând, animăluțe și plante. Și flori. Apoi au intrat, în ordine, culoarea și blândețea. La urmă, aici au poposit păsările mari cu aripi de lumină, care plutesc în bătaia vântului. Iar în mijlocul lor stă falnic smochinul plin de roade. E și mai vesel acum smochinul, a primit tovarăș un brad, să-i țină companie peste ani și ani. Și zâmbete au apărut la geamuri. 🧒👧

Curtea s-a preschimbat într-o mare îmbrățișare pentru copiii de la oncologie și părinții lor, consemnați aici pentru un timp, pentru medicii și asistentele de la #IOB.

E seară târziu și-am aprins luminile care să însoțească somnul celor mici și al părinților internați cu ei. Aidoma unor faruri care dau speranță și călăuzesc în noaptea adâncă. Un pic ca în poveștile de noapte bună în care BINEle învinge. 🫶
Și, dacă ar fi să ni se îndeplinească o dorință și doar una, așa cum Tanti Roz i-a promis lui Oscar că se întâmplă, este ca toți copiii de aici să plece acasă sănătoși. Să le fie BINE. 🧡”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.