Sari la conținut

Imaginea sfâșietoare a dezastrului. Peste 57 de oameni au murit după cutremurele din Japonia, regiuni cu 90% dintre clădiri puse la pământ. Impact economic devastator

Sursă foto: The Asahi Shimbun/Getty Images

Scene devastatoare au apărut marți de-a lungul coastei de vest a Japoniei, în timp ce salvatorii se grăbeau să salveze locuitorii prinși sub dărâmăturile unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 care a declanșat mai multe replici și a ucis zeci de persoane.

Cutremurul a zguduit Peninsula Noto din prefectura centrală Ishikawa luni după-amiază, prăbușind clădiri, declanșând incendii și declanșând alerte de tsunami până în estul Rusiei.

Cel puțin 57 de persoane au fost ucise de cutremur, potrivit postului public japonez NHK, citând oficiali din prefectura Ishikawa, relatează CNN.

Cinci persoane au fost ucise marți pe aeroportul Haneda din Tokyo, când un avion Japan Airlines s-a ciocnit cu un avion al pazei de coastă.

Agenția meteorologică japoneză a ridicat marți toate avertizările de tsunami de-a lungul unor porțiuni ale coastei de vest a țării, dar la mai mult de 24 de ore după ce cutremurul a lovit, accesul la partea de nord a peninsulei izolate Noto a fost limitat.

Prim-ministrul Fumio Kishida a declarat marți reporterilor după o întâlnire de urgență în caz de dezastru, că un drum distrus a tăiat accesul în zonă.

cutremur japonia
Sursă foto: Asahi Shimbun/Getty Images / Clădiri avariate după ce mai multe cutremure puternice au lovit zona pe 2 ianuarie 2024, în Anamizu, Ishikawa, Japonia.

Bilanțul dezastrului

Oficialii au zburat cu elicoptere deasupra peninsulei, cunoscută pentru peisajele sale de coastă și peisajele rurale, și au raportat că au văzut drumuri deteriorate, alunecări de teren și incendii mari.

„Pentru a asigura ruta până acolo, trebuie să mobilizăm toate mijloacele de transport, nu numai la sol, ci și prin transport aerian și maritim. Am făcut eforturi pentru a transfera bunuri, provizii și personal acolo încă din noaptea trecută”, a spus Kishida.

Orașul central Wajima, cu peste 27.000 de locuitori, pare să fie printre cele mai afectate. Oficialii orașului Wajima au declarat pentru CNN că 15 persoane au fost confirmate moarte acolo.

Orașul de coastă este renumit pentru piața sa de dimineață și pentru lacurile tradiționale fine, dar primele sondaje din aer de marți au dezvăluit incendii mocnite și nori mari de fum care au înghițit străzile clădirilor distruse.

Numeroase servicii feroviare şi zboruri către zona afectată de cutremur au fost suspendate.

Peste 500 de persoane au rămas blocate pe aeroportul din Noto, care a fost închis din cauza fisurilor de pe pistă şi de pe drumul de acces şi a pagubelor suferite de clădirea terminalului.

cutremur
Sursa foto: BBC

Evacuarea forțată a oamenilor

Guvernul japonez a ordonat luni seară ca aproximativ 100.000 de persoane să-şi părăsească locuinţele, trimiţându-le în sălile de sport ale şcolilor, folosite de obicei ca centre de evacuare în situaţii de urgenţă. Aproape jumătate dintre cei evacuaţi se întorseseră la casele lor marţi, după ce autorităţile au ridicat avertizările de tsunami.

Impactul devastator asupra economiei Japoniei

Cutremurul vine, de asemenea, într-un moment sensibil pentru industria nucleară din Japonia, care se confruntă cu o opoziţie acerbă de când cutremurul şi tsunamiul din 2011 au declanşat scurgeri nucleare la Fukushima, pe coasta de est.

Oraşe întregi au fost devastate şi aproape 20.000 de persoane au murit atunci. Săptămâna trecută, Japonia a ridicat o interdicţie de funcţionare impusă celei mai mari centrale nucleare din lume, Kashiwazaki-Kariwa, care a fost oprită de la tsunamiul din 2011.

Autoritatea de Reglementare Nucleară a declarat că nu au fost găsite nereguli la centralele nucleare situate de-a lungul Mării Japoniei, inclusiv la cele cinci reactoare active de la centralele Ohi şi Takahama ale Kansai Electric Power din prefectura Fukui.

Centrala Shika a Hokuriku Electric, cea mai apropiată de epicentru, era, de asemenea, inactivă din 2011. Compania a precizat că au avut loc întreruperi de energie electrică şi scurgeri de petrol în urma seismului de luni, dar nu au existat scurgeri de radiaţii. Compania declarase anterior că speră să repornească reactorul în 2026.

Toshiba a precizat că filiala sa locală Kaga Toshiba Electronics a oprit producţia de semiconductori la fabrica sa din Ishikawa pentru a evalua impactul cutremurului asupra instalaţiilor sale.

Producătorul de echipamente cu cipuri Kokusai Electric a declarat că a constatat pagube la fabrica sa din Toyama şi că face verificări în continuare înainte de reluarea planificată a operaţiunilor, joi.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel