Sari la conținut

„Cutremurele cerești” fenomenul înfricoșător în plină expansiune. Oamenii de știință perplecși: „Nu avem un răspuns”. VIDEO

Sursă foto: New York Post

Asta te va face să tremuri. Oamenii de știință nu au prea multe explicații pentru un fenomen exploziv care zguduie terifiant globul – deși au fost observate ca preludii amenințătoare ale cutremurelor.

Episoadele așa-numitelor cutremure ale cerului, sunetul bizar al exploziei, mai misterios și mai înfricoșător decât tunetul, au fost înregistrate în India și Japonia, precum și multe incidente în Statele Unite – cu o vechime de secole, notează New York Times.

Oamenii de știință au încercat să descopere de unde provin bubuiturile răsunătoare, propunând teorii precum explozia unor meteoriți la intrarea în atmosferă, exerciții militare, explozii de carieră și furtuni sau cutremure îndepărtate.

Primele cutremure ale cerului au fost documentate în 1811

Primele cutremure ale cerului au fost documentate în 1811, după ce oamenii din New Madrid, Missouri, au auzit sunete ciudate în timpul unui cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade. Locuitorii au raportat că au auzit „sunete asemănătoare artileriei” înainte sau în timpul cutremurului de pământ.

Zgomote similare au fost apoi raportate în timpul unui cutremur de 7,3 din Charleston, Carolina de Sud, în august 1886, care au fost auzite timp de mai multe săptămâni.

Cutremurele cerești au fost descrise ca un „sunet răgușit” sau „detonări puternice”. Aceste zgomote au fost, de asemenea, numite „Lake Guns” sau „Seneca Guns”, după lacul Seneca din centrul statului New York, care a experimentat, de asemenea, aceste fenomene în 1850.

James Fenimore Cooper, care a locuit în Seneca Lakes în timpul unuia dintre aceste cutremure, a descris experiența într-o carte:

„Este un sunet asemănător cu explozia unei piese grele de artilerie, care nu poate fi explicat prin niciuna dintre legile cunoscute ale naturii”.

Fenomenul încă nu a fost explicat

În anii care au urmat, bubuiturile au fost neidentificabile din cauza sincronizării lor aleatorii și nu au fost asociate cu niciun alt eveniment natural.

Abia în 2020, oamenii de știință au început să utilizeze datele seismice obținute începând din 2013 de la EarthScope Transportable Array (ESTA), o rețea de peste 400 de stații seismice din SUA care detectează cutremure, vulcani și alunecări de teren.

O echipă de cercetători de la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill a comparat datele ESTA cu articole de presă pentru a stabili dacă zgomotele au fost cauzate de cutremure.

„În general, credem că acesta este un fenomen atmosferic – nu credem că provine din activitatea seismică”, a declarat atunci pentru Live Science Eli Bird who, un cercetător care a participat la studiu.

Cercetătorii au speculat că o altă posibilitate ar putea fi roci spațiale care explodează atunci când lovesc atmosfera Pământului. Bird a declarat că o altă posibilitate ar putea fi reprezentată de evenimente oceanice, cum ar fi valurile mari care se sparg în larg sau tunetele care se sparg deasupra oceanului.

Cu toate acestea, în ciuda eforturilor lor, seismologii nu au reușit încă să stabilească cu exactitate de unde provin cutremurele de cer.

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel