Sari la conținut

Cutremurul devastator din Japonia: bilanţul victimelor a ajuns la 30 de morți. Cursă contracronometru pentru salvarea oamenilor de sub dărâmături

Cutremurul de magnitudine 7,6 a fost cel mai puternic înregistrat vreodată în Peninsula Noto, din prefectura Ishikawa
Sursă foto: BBC
Cutremurul de magnitudine 7,6 a fost cel mai puternic înregistrat vreodată în Peninsula Noto, din prefectura Ishikawa

Cel puțin 30 de persoane au fost ucise după ce un cutremur puternic a lovit Japonia în ziua de Anul Nou, echipele de salvare luptându-se marți să ajungă în zone izolate unde clădirile au fost răsturnate, drumurile distruse și alimentarea cu energie electrică întreruptă în zeci de mii de case.

Seismul, cu o magnitudine preliminară de 7,6, s-a produs luni după-amiază, determinând locuitorii din unele zone de coastă să fugă în zone mai înalte, în timp ce valurile tsunami au lovit coasta de vest a Japoniei, măturând totul în calea sa.

Un cutremur puternic lovește centrul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea 7,6 a lovit zona Ishikawa din centrul Japoniei luni după-amiază, declanșând avertizări de tsunami pentru regiunile de-a lungul coastei de vest, transmite Reuters. Aici, autoritățile locale au confirmat moartea a 30 de oameni.

Alte zeci de oameni au fost răniți în alte patru prefecturi vecine, inclusiv în Toyama și Niigata, a informat postul public japonez NHK.

Seismul a distrus numeroase case și a lăsat fără curent aproximativ 45.700 de gospodării, a anunțat marți compania Hokuriku Electric Power.

În peninsula Noto din prefectura Ishikawa, mii de militari, pompieri și ofițeri de poliție din toată țara au fost trimiși să intervină.

Cu toate acestea, eforturile de salvare au fost îngreunate de drumurile grav avariate și blocate, iar autoritățile spun că le este greu să evalueze amploarea totală a pagubelor.

„Căutarea și salvarea celor afectați de cutremur este o luptă contracronometru”, a declarat marți prim-ministrul japonez Fumio Kishida, în timpul unei reuniuni de urgență în caz de dezastru.

cutremur
Sursa foto: BBC

Mai mulți oameni prinși sub ruinele clădirilor prăbușite

Incendiile produse din cauza cutremurelor de luni au afectat peste 200 de clădiri din zona centrală Wajima, au spus oficialii prefecturii Ishikawa. Au existat 14 rapoarte despre oameni prinși sub dărâmături în oraș, au mai spus alți oficiali.

În prezent, aproximativ 1.000 de membri ai Forțelor de Autoapărare sunt implicați în operațiuni de salvare și ajutor, a mai spus Kishida. Japonia este sprijinită și de aliații săi din Occident.

Luni, Statele Unite au anunțat că sunt gata să furnizeze “tot ajutorul necesar” Japoniei, a afirmat preşedintele american Joe Biden. ”Administraţia mea este în contact cu responsabilii niponi şi SUA sunt gata să furnizeze tot ajutorul necesar poporului japonez”, a scris liderul de la Casa Albă, într-un comunicat.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel