miercuri, iunie 29, 2022

Când vine vorba de somn, Goldilocks ar fi susținut că trucul este să găsești un pat care este „doar potrivit”, dar cercetările sugerează că ar putea exista și un moment optim pentru a adormi– cel puțin când vine vorba de sănătatea inimii. Nici prea devreme și nici prea târziu, punctul dulce fiind între 22:00 și 23:00.

Studiul, bazat pe date de la peste 88.000 de participanți ai Biobankului din Regatul Unit, sugerează că a dormi la ora 22:00 sau la scurt timp după aceasta este asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare, comparativ cu a adormi mai devreme sau mai târziu în timpul nopții.

Te-ar mai interesa: Atenție la căpușe! 14% din populația lumii s-a inf...

Studiul nu poate dovedi că orele de culcare  contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare – deoarece momentul când oamenii adorm poate fi legat de alte afecțiuni sau comportamente de sănătate, cum ar fi  consumul de alcool, care poate fi legat de riscul de boli cardiovasculare. Mai mult, studiul nu a analizat îndeaproape calitatea somnului participanților, ci doar durata și momentul.

Cu toate acestea, dr. David Plans, șeful de cercetare la Huma Therapeutics și lector superior la Universitatea din Exeter, care a fost coautor al studiului, a declarat că orele de culcare fie prea devreme fie prea târzii, pot duce la pierderea unor elemente esențiale precum lumina zilei de dimineață,  care ajută la resetarea ceasului intern al corpului în fiecare zi.

Te-ar mai interesa: Medic: aceasta este cea mai întâlnită tulburare ca...

„Dacă ceasul corporal nu este resetat corespunzător pe o perioadă lungă de timp, „acea nealiniere a comportamentelor și ceasul circadian crește inflamația și poate afecta reglarea glucozei, ambele putând crește riscul de boli cardiovasculare”, a spus Plans, potrivit The Guardian.

„Oamenii presupun adesea că boala cardiovasculară este o consecință a influențelor fiziologice”, a spus Plans. „În timp ce, de fapt, influența comportamentală asupra sistemului cardiovascular ca urmare a perturbării circadiene este enormă.”

Te-ar mai interesa: Cei mai mari dușmani ai creierului. Vlad Ciurea: „...

Cercetătorul recomandă tuturor respectarea unui ritual al somnului pentru o bună sănătate mintală, dar și a inimii.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private