Sari la conținut

Dacă te înțelegi bine cu partenerul ești mai sănătos?

Înțelepciunea populară spune că oamenii căsătoriți trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși
decât cei singuri, iar cercetările susțin ideea. Persoanele căsătorite, în mod special bărbații, au o probabilitate mai mică de a muri devreme sau din cauza unor boli de inimă ori infarct. Dar de ce se întâmplă asta? E teoria valabilă și la persoane care au o relație pe termen lung
fără să fi spus „Da” în fața ofițerului de stare civilă?

Căsătoria duce la….

1. Un comportament mai sigur. Psihologul și cercetătorul Christopher Fagundes, de la Ohio State University, spune că e mai puțin probabil să se abuzeze de droguri sau alte diverse substanțe periculoase atunci când cuplurile sunt căsătorite, chiar mai puțin decât atunci când doar se mută împreună.

2. Mai multe legături sociale. „Dacă ești căsătorit, asta este cea mai apropiată relație pe care o ai. Asta înseamnă că există un partener care e o sursă apropiată de spijin”, adaugă dr. Janice Kiecolt-Glaser, de la Ohio State University. Pe de altă parte, oamenii care sunt singuri și nefericiți au un risc mai mare de izolare socială. Asta poate duce la depresie și neglijarea propriei sănătăți.

3. Un ajutor ca să trăiești sănătos. „Partenerul influențează propriul comportament. Ai pe cineva să îți amintească că nu trebuie să mănânci ce e nesănătos, că ar trebui să mai lași țigările sau alcoolul. Asta înseamnă că te ajută să păstrezi obiceiuri de viață sănătoase”,
adaugă expertul.

Cercetările mai arată că oamenii care au relații de căsătorie fericite au o probabilitate mai mare să urmeze recomandările medicilor.

Dar relațiile pe termen lung?

Cele mai multe cercetări pe tema efectului relațiilor pe termen lung asupra sănătații au fost făcute pe cupluri heterosexuale. Însă beneficiile se pot extinde și asupra cuplurilor în care partenerii sunt de același sex. „Dragostea și susținerea – și cum se transferă asupra noastră, asupra modului în care ne îngrijim – este incomensurabilă”, mai spun cercetătorii.

Pe de altă parte, e de menționat că cei care stau în relații/căsătorii nefericite își riscă și sănătatea. În plus, e de reținut și faptul că femeile se descurcă mai bine pe cont propriu în comparație cu bărbații.

Citeste si:

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.