Sari la conținut

Daniel Baciu: data când vor primi românii decizia de recalculare a pensiilor. Motivul pentru care seniorii încă nu au primit documentul cu pensia mărită

pensie
Sursă foto: Media Flux

Guvernul României a anunțat două majorări de pensii în acest an, prima în ianuarie și a doua recalculare e în septembrie, care afectează aproximativ 5 milioane de pensionari. Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise prin poștă cu confirmare de primire, asigurând distribuirea la timp către beneficiari.

Puncte principale:

– Două majorări de pensii sunt programate pentru acest an în România.
– Cea de-a doua recalculare, în septembrie, va afecta aproximativ 70% dintre pensionari.
– Deciziile de recalculare a pensiilor vor fi trimise prin poștă cu confirmare de primire.
– Procesul este pe drumul cel bun și nu se anticipează nicio întârziere.
– Discuțiile privind distribuția cu Poșta Română sunt în curs de desfășurare.
– Deciziile de recalculare a pensiilor sunt în curs de tipărire pentru a fi distribuite în septembrie.
– Nu există un termen legal specific pentru trimiterea acestor decizii recalculate.

”Se știe foarte clar că anul acesta, am spus-o de fiecare dată, avem două majorări ale pensiilor. Am avut o majorare la 1 ianuarie, când valoarea punctului de pensie s-a majorat cu 13,8%, ajungând la 2.032 de lei, și mai avem cea de-a doua majorare în luna septembrie, unde vorbim de recalcularea tuturor celor aproximativ 5 milioane de dosare aflate în plată în sistemul public care, după această recalculare, în jur de peste 70% din pensionari vor avea majorări ale pensiilor.

Data la care vor afla pensionarii câți bani vor primi în plus

pensie
Sursă foto: Playtech

„Deci, cu 1 septembrie, am făcut pași importanți, suntem în linie dreaptă, oamenii vor primi aceste drepturi bănești cuvenite în urma noii formule de calcul prevăzute de noua lege a pensiilor, vorbim de Legea 360/2023. Știm exact ce avem de făcut, suntem în grafic cu totul, chiar voiam să vă spun că, începând de luna aceasta, începem deja să tipărim deciziile de pensii recalculate.

Se lucrează la Casa Națională de Pensii astfel încât aceste decizii să ajungă în timp util către pensionari, și cu prima zi lucrătoare din luna septembrie oamenii să își primească drepturile legitime în urma acestui proces de recalculare”, a explicat Daniel Baciu la realitatea.net.

În ceea ce privește o întârziere a deciziilor, Daniel Baciu spune că tipărirea acestora ”ține de bucătăria internă” și că nu a existat niciodată o dată exactă pentru acest proces.

”Nu s-a întâmplat absolut nimic. Noi trebuie ca, odată cu data de 1 septembrie, pensionarii să își primească drepturile legitime în urma procesului de recalculare. Această bucătărie internă este un lucru care ne privește pe noi, salariații Casei Naționale de Pensii și colegii de la Ministerul Muncii. Nu suntem în absolut nicio întârziere, știm exact ce avem de făcut, astfel încât în septembrie oamenii să își primească drepturile”, a mai spus șeful CNPP.

Cum vor fi trimise deciziile

Românii își vor primi deciziile prin poștă, cu confirmare de primire.

”Cu siguranță pensionarii vor primi aceste decizii de recalculare. Am ajuns la o formă privind modalitatea de trimitere, pentru că este foarte important, aceste decizii trebuie să le trimitem automat cu confirmare de primire, recomandate, nu putem să le trimitem pur și simplu cu o expediție simplă.

Purtăm discuții pe aspecte tehnice cu Poșta Română privind modul de distribuire a acestor decizii de recalculare. Săptămâna viitoare probabil vom definitiva și acest act normativ care vizează această prestație pe care compania Poșta Română o face către noi și aceste decizii, din această lună, începem deja să le tipărim în casele teritoriale de pensii.

Nu există un termen prevăzut de lege privind expediția acestor decizii, noi trebuie ca, odată cu data de 1 septembrie, oamenii să își primească drepturile recalculate, exact cum prevede noua lege a pensiilor”, a concluzionat Daniel Baciu.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel