Sari la conținut

De câte ori va fi nevoie să ne vaccinăm împotriva noului coronavirus, pentru a fi protejați un timp îndelungat

vaccin

În timp ce vaccinurile anti-COVID așteaptă autorizația pentru utilizare la nivel global, oamenii care iau in calcul imunizarea încep să își pună o mulțime de întrebări. Cât de sigur este, ce eficiență reală are, dacă va fi de ajuns ca pandemia să fie oprită sau de câte ori va fi nevoie să ne vaccinăm impotriva noului coronavirus?

Potrivit Huffpost, persoanele care se gândesc la imunizare vor să știe exact de câte ori va fi nevoie să ne vaccinăm împotriva noului coronavirus și pentru cât timp vom fi protejați. Din păcate, având în vederea dezvoltarea rapidă a formulelor, multe dintre aceste informații nu s-au descoperit deocamdată.

În timpul testelor clinice, voluntarii care au fost imunizați cu vaccinul de la Pfizer/BioNTech sunt încă monitorizați pentru a afla mai multe informații despre cum formula acționează asupra corpului, pe o perioadă îndelungată. Astfel, având în vedere faptul că majoritatea testelor au avut loc tot în acest an, este dificil să avem răspunsurile tuturor întrebărilor, atât de repede.

„Frecvența imunizării este o chestiune destul de importantă. Dacă putem trece peste obstacolele legate de eficiență, distribuire în masă și asimilarea corespunzătoare, următorul pas va fi monitorizarea procesului în sine, pentru a înțelege cum funcționează stabilitatea imunității oferite. Imunitatea nu se va manifesta la fel pentru toate persoanele. Aceasta depinde de vârstă, greutate corporală, antecedente și genetică. Trebuie șă fim vigilenți. Abia după o perioadă de timp vom ști dacă trebuie să ne imunizăm o dată la 1 sau 2 ani, etc.”, a declarat Daniel Altmann, profesor al departamentului de imunologie și inflamație din cadrul Imperial College London.

Ce se poate întâmpla dacă virusul va suferi mutații?

De asemenea, mutația pe care o poate suferi virusul reprezintă o problemă reală, în privința imunității.

„Dacă vom pune presiune pe imunizare, noul coronavirus ar putea suferi într-adevăr mutații”, susține Altmann.

Acest lucru înseamnă că dacă vom încerca să eliminăm virusul prin imunizare, acesta ar putea găsi metode pentru a supraviețui și s-ar putea muta. Acest lucru ar putea face ca vaccinul inițial să nu mai funcționeze.

„Participanții la studiu vor fi monitorizați pentru încă 2 ani de la administrarea vaccinului, pentru a determina protecția de lungă durată și siguranța formulei”, au declarat oficialii de la Pfizer, întrebați de frecvența imunizării.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel