Sari la conținut

De câte zile de spitalizare beneficiază un pacient neasigurat? Drepturile pacienților neasigurați

medic
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În zilele noastre a devenit extrem de important să beneficiezi de asigurare la stat. Cu toate acestea, sunt sute de mii de români care nu sunt asigurați la CNAS, dar care, din cauza unor întâmplări nefaste, ajung să aibă nevoie de servicii medicale. Ce se întâmplă în situația acestor persoane și de ce drepturi beneficiază?

Poate fi internat în spital un pacient neasigurat CNAS?

Conform legii asigurarilor de sanatate, toti pacientii cu domiciliul in Romania beneficiaza de asistenta medicala de urgenta gratuita. Serviciile medicale sunt decontate de catre CNAS pe perioada de urgenta, indiferent daca pacientii au sau nu calitatea de asigurat. In cazul pacientilor neasigurati incetarea / continuarea starii de urgenta este certificata de medicul curant, este inscrisa in foaia de observație si vizata de medicul sef de compartiment.

spital
Sursa foto: Europa FM

Pacientul neasigurat trebuie informat de incetarea starii de urgenta si de obligativitatea de a-si clarifica situatia.

Mentinerea acestuia in spital se face doar cu conditia platii cheltuielilor de spitalizare in afara perioadei de urgenta, in baza unui „Angajament de plata” semnat de bolnav si contrasemnat de medicul curant

Drepturile persoanelor neasigurate

Persoanele care nu fac dovada calității de asigurat beneficiază de serviciile medicale cuprinse în pachetul minimal. În asistența medicală ambulatorie, acesta cuprinde:

  • consultaţii pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală;
  • consultaţii pentru supravegherea şi depistarea de boli cu potenţial endemo-epidemic;
  • consultaţii de monitorizare a evoluţiei sarcinii şi lehuziei;
  • consultaţii pentru acordarea serviciilor de planificare familială

În ceea ce priveşte asistenţa medicală spitalicească, a fost introdus criteriul epidemiologic. Depistarea bolilor cu potenţial endemo-epidemic include, după caz, examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare şi tratament.

Bolnavii neasiguraţi care suferă de boli infecţioase ce nu necesită izolare vor primi îngrijiri în regim de spitalizare de zi. Măsura vizează asigurarea accesului pacienţilor la servicii medicale cu impact în sănătatea publică, cum ar fi, de exemplu, tratamentul rabiei.

Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.

Excepții

Excepție fac situaţiile de urgenţă și femeile însărcinate. Chiar dacă nu realizează venituri sau au venituri sub salariul minim, femeile însărcinate beneficiază de pachetul de servicii medicale de bază, implicit şi de servicii medicale paraclinice (investigaţii), în aceleaşi condiţii ca orice alt asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, informează Dreptul pacienților.

La medicul de familie

Femeile însărcinate au dreptul la consultații în vederea monitorizării evoluţiei sarcinii şi lăuziei:

  • luare în evidenţă în primul trimestru;
  • supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a;
  • supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;
  • urmărirea lăuzei la externarea din maternitate;
  • urmărirea lăuzei la 4 săptămâni de la naştere.

În sistem ambulator:

  • Femeile însărcinate au dreptul la investigaţii paraclinice:
  • determinarea grupei sanguine şi a RH-ului ;
  • ecografii obstetricale care evidenţiază eventualele anomalii în trimestrele I şi II;

În spitalizare de zi, gravidele au dreptul la:

  • amniocenteza în trimestrul II;
  • asistenţă în caz de avort fals, avort spontan fără complicaţii, edem gestațional, hiperemeza gravidică uşoară, infecţii ale vezicii urinare, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală;
  • evaluarea pentru infecţii cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, infecţia CMV, hepatită B şi C).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel