Sari la conținut

De ce a crescut incidența cancerului la persoanele sub 50 de ani?  „Alimentația și stilul de viață, posibili factori de risc”

Tratament cancer
Credit foto: arhiva doctorulzilei.ro

De ce a crescut incidența cancerului la persoanele sub 50 de ani?  „Alimentația și stilul de viață, posibili factori de risc”

În ultimii 30 de ani, s-a înregistrat o creștere a incidenței cancerului la persoanele cu vârsta sub 50 de ani, ceea ce i-a determinat pe epidemiologi să sugereze să fie numită „epidemie”.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universității din Washington, realizată de Financial Times, arată că ratele de cancer în rândul persoanelor sub 35 de ani au crescut la un nivel maxim al ultimilor treizeci de ani în economiile G20.

Cercetătorii nu au o explicație clară a motivului pentru care persoanele mai tinere sunt mai vulnerabile la această boală decât generațiile anterioare. Cu toate acestea, ei cred că ar putea exista indicii cu privire la tipurile de cancer care îi afectează pe tineri.

O analiză a Societății Americane de Cancer a arătat că, în acest an, 13% din cazurile de cancer de colon și 7% din decese au implicat persoane cu vârsta sub 50 de ani.

Michelle Mitchell, director executiv al Cancer Research UK, subliniază, totuși, că aproximativ 90% din toate cancerele afectează persoanele de peste 50 de ani și 50% la persoanele de peste 75 de ani. Cu toate acestea, creșterea înregistrată la grupele de vârstă mai tinere reprezintă „o schimbare semnificativă. Trebuie să o înțelegem”, spune el.

Cancer Research UK a lansat o inițiativă de cercetare comună cu Institutul Național de Cancer din SUA pentru a afla mai multe despre motivele pentru care cancerul apare la vârste mai tinere.

Oamenii de știință cred că schimbările în alimentație și stilul de viață, care au început la mijlocul secolului trecut, sunt o parte din răspuns.

Dr. Frank Syncrop, oncolog și gastroenterolog la Clinica Mayo din SUA, raportează că numărul de cazuri de cancer de colon a crescut semnificativ la persoanele născute în anii 1960 și ulterior.

„Dieta și stilul de viață al copiilor sunt factori posibili”, notează el, adăugând și obezitatea infantilă.

În același timp, cercetătorii se concentrează asupra microbiomului – trilioanele de microbi care trăiesc în principal în intestinul nostru.

Se crede că microbiomul joacă un rol-cheie în sănătatea generală, inclusiv în digestie, reglarea sistemului imunitar și protecția împotriva bacteriilor care cauzează boli.

Se crede că consumul de alimente bogate în grăsimi saturate și zahăr modifică în mod negativ compoziția microbiomului. Persoanele născute începând cu anii 1960 sunt considerate primele care au fost expuse la obiceiurile alimentare moderne.

Faptul că majoritatea cazurilor la persoanele mai tinere implică cancere precum cele de colon, esofag, stomac, pancreas, canal biliar, ficat și vezică biliară întărește ipoteza unei legături cu dieta.

Unele alte tipuri de cancer care apar din ce în ce mai des la persoanele tinere, cum ar fi cancerul de sân, de rinichi, de endometru și de sânge, pot fi afectate atât de obezitate, cât și de starea microbiomului, chiar dacă nu au o legătură evidentă cu sistemul digestiv.

Creșterea numărului de cazuri de cancer la vârste mai tinere nu reprezintă o problemă doar pentru sistemele de sănătate, ci și pentru economii.

Cei care supraviețuiesc prezintă un risc mai mare de infertilitate, boli cardiovasculare și cancere secundare, spun cercetătorii, potrivit sursei citate.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel