Sari la conținut

De ce adulții în vârstă au un miros specific? Uite ce spun experții

Miros neplacut
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Mirosul neplăcut al corpului cauzat de alimentatie

De ce adulții în vârstă au un miros specific? Ită ce spun experții despre această problemă: ar putea interfera cu mirosul natural al urinei.

Dar ce face ca mirosul nostru corporal să se schimbe odată cu vârsta?

Schimbările mirosului corporal, atunci când este vorba despre vârstă, nu are nimic de-a face cu igiena personală. În schimb,este rezultatul compușilor de miros și bacteriilor care interacționează pe piele, spun experții.

Motiv din spatele mirosului neplăcut

Compusul principal de miros, bănuit pentru mirosul vârstnicilor se numește 2-nonenal, scrie HealthLine.com

Când anumite substanțe chimice se descompun în organism odată cu vârsta, 2-nonenalul este unul dintre produșii secundari. Descompunerea acizilor grași nesaturați omega-7 poate fi cea mai mare sursă de 2-nonenal.

Au fost detectat 2-nonenal la persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Nivelurile par să crească doar cu vârsta. În timp ce factorii de mediu și stilul de viață pot influența, de asemenea, mirosul corporal, 2-noneal pare să fie responsabil pentru mirosul distinct, ușor de mucegai, asociat persoanelor în vârstă.

Chiar dacă 2-noneal pare o cauză probabilă, există totuși șansele să nu joace un rol prea mare.

În schimb, poate fi doar rezultatul interacțiunilor dintre secrețiile glandelor pielii și bacteriile care trăiesc pe piele. Tipurile de bacterii care trăiesc pe piele sunt diferite în diferite etape ale vieții. De asemenea, substanțele chimice și compușii din corp se pot schimba în timp.

Deși 2-nonenal este probabil responsabil pentru modul în care mirosul corporal se schimbă odată cu vârsta, nu este încă clar de ce se întâmplă această schimbare. Dar experții cred că îmbătrânirea face parte din acest proces. Amintiți-vă, nu doar adulții în vârstă au un miros distinct.

Sugarii, adolescenții, adulții tineri și adulții la maturitate tind să aibă fiecare mirosuri corporale ușor diferite. Experții cred că aceste arome specifice ajută la menținerea speciei umane în viață și în stare bună.

De exemplu, acel miros proaspăt de bebeluș poate fi mai atrăgător pentru mame, ceea ce ajută la conectare. La adulți, mirosul corporal poate ajuta la semnalarea fertilității sau a sănătății cuiva pentru a găsi un partener optim.

Modificările mirosului corporal

De la descoperirea lui 2-noneal, mai multe companii au început să dezvolte produse de îngrijire personală concepute pentru a masca parfumul persoanelor în vârstă, în special în Japonia. Dar, există un studiu din 2012 care a constatat că participanții care au evaluat mirosurile persoanelor în vârstă, le-au considerat mai puțin neplăcute și mai puțin intense decât mirosurile unor grupuri mai tinere.

Pentru studiu, 44 de bărbați și femei au fost împărțiți în trei categorii de vârstă diferite: 20 până la 30, 45 până la 55 și 75 până la 90 de ani. Li s-a cerut să doarmă într-o cămașă special prevăzută cu tampoane la subrat care ar putea absorbi mirosul timp de cinci zile consecutive.

De ce adulții în vârstă au un miros specific? Uite ce spun experții

De asemenea, participanții au fost rugați să evite alimentele care ar putea interfera cu mirosul natural al urinei în timpul testului de somn. Acestea includ alimente care conțin o mulțime de condimente.

La sfârșitul celor cinci zile, tampoanele de la subrat au fost colectate și tăiate în sferturi. Fiecare bucată a fost pusă într-un borcan de sticlă. Autorii studiului le-au cerut persoanelor să miroasă borcanul și să ghicească vârsta și sexul persoanei.

Testerilor le-a fost greu să detecteze diferențele de miros între tinerii și cei de vârstă mijlocie – miroseau prea asemănător. Le-a fost mult mai ușor să identifice mostre cu cei mai în vârstă participanți.

Aceste rezultate sugerează că persoanele în vârstă au un miros foarte distinct, dar nu este neapărat neplăcut sau intens.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel