Categories: Ştiri sănătate

De ce anumite tulpini ale coronavirusului sunt considerate „îngrijorătoare”? Iată câte tulpini sunt ținute sub observație de OMS!

Anumite tulpini ale coronavirusului devin „variante îngrijorătoare” în urma mutațiilor pe care acestea le suferă. Acestea pot fi mai rezistente în fața tratamentelor, inclusiv a vaccinurilor anti-COVID, și se pot transmite cu până la 70% mai rapid. 

Apariția numeroaselor variante de coronavirus ridică multe întrebări cercetătorilor. Deși unele nu prezintă niciun pericol și nu modifică în mod substanțial structura sau modul în care virusul afectează organismul (numite numai variate de interes), alte variante pot fi considerate un pericol (numite variante îngrijorătoare).

Acestea se pot transmite mult mai ușor, având un potențial de a infecta mai multe persoane, într-un timp mult mai scurt. De asemenea, pot fi rezistente în fața tratamentelor și vaccinurilor, fiind o mutație îngrijorătoare pentru cercetători.

În momentul în care o „variantă de interes” devine mai contagioasă sau mai rezistentă la tratamente, ea se transformă în „variantă îngrijorătoare”, cum sunt tulpinile britanică, braziliană sau cea sud-africană, scrie Agerpres, citat de Digi24.

Câte tulpini ale coronavirusului sunt în atenția Organizației Mondiale a Sănătății?

Variante îngrijorătoare

În această etapă, trei sunt considerate ca fiind „variante îngrijorătoare” (Variant of Concern – VOC) la nivel global, conform denumirii oficiale a OMS: cele care au fost detectate pentru prima dată în Anglia, în Africa de Sud şi în Japonia (dar la călătorii care veneau din Brazilia, de unde şi numele comun de „varianta braziliană”).

La data de 27 aprilie, aceste variante circulau în 54 de ţări, potrivit OMS. Acestea se încadrează în categoria VOC din cauza transmisibilităţii şi /sau virulenţei lor crescute, care agravează epidemia şi o fac mai dificil de controlat, potrivit OMS.

Variante de interes

O altă categorie este cea a „variantelor de interes” (Variant of Interest – VOI), ale căror caracteristici genetice au potenţialul de a deveni problematice și justifică o supraveghere.

Deocamdată, OMS a identificat şapte „variante de interes” la nivel global, faţă de trei la sfârşitul lunii martie.

Ultima care intră în acest cerc, marţi, este varianta reperată iniţial în India. Aceasta provoacă îngrijorare din cauza deteriorării rapide a situaţiei sanitare în această ţară.

Celelalte „variante de interes” au fost detectate iniţial în Scoţia, Statele Unite, Brazilia, Franţa (în regiunea Bretania) sau în Filipine.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

6 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

7 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

7 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

8 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

8 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

9 ore ago

Citeste si: