Sari la conținut

Vaccinul Pfizer / BioNTech neutralizează tulpina braziliană covid? Iată ce s-a descoperit în studiile de laborator

Proces cu Pfizer
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Proces cu Pfizer

Vaccinul Pfizer / BioNTech neutralizează tulpina braziliană covid? Vaccinul COVID-19 de la Pfizer Inc și BioNTech SE a reușit să neutralizeze o nouă variantă a răspândirii rapide a coronavirusului în Brazilia, potrivit unui studiu de laborator publicat luni în New England Journal of Medicine.

Sângele prelevat de la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul a neutralizat o versiune tehnică a virusului care conținea aceleași mutații purtate pe porțiunea vârfului variantei extrem de contagioase P.1 identificată pentru prima dată în Brazilia.

Oamenii de știință au spus că abilitatea de neutralizare a fost aproximativ echivalentă cu efectul vaccinului asupra unei versiuni anterioare mai puțin contagioase a virusului de anul trecut.

Mai mult decât atât, anterior, Pfizer a precizat că serul produs şi-a dovedit capacitatea de a neutraliza şi varianta britanică de COVID-19, dar şi tulpina sud-africană a virusului. Totuşi, tulpina din Africa de Sud poate reduce anticorpii de protecţie declanşaţi de serul anti-COVID, informează Reuters.

Pfizer a declarat că vaccinul său actual este foarte probabil să protejeze în continuare împotriva tulpinei din Africa de Sud. Cu toate acestea, cercetătorii intenționează să testeze a treia doză de rapel din vaccin, precum și o versiune reorganizată special pentru a combate tulpina, pentru a înțelege mai bine răspunsul imun.

Tulpina braziliană a ajuns și în România

Luni, Institutul Naţional de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunţat primele două cazuri de infectare cu tulpina braziliană din România. Potrivit datelor oderite de INSP, unul dintre cazuri este un bărbat în vârstă de 38 de ani, din Bucureşti. Pacientul este simptomatic, având condiţii medicale preexistenţe şi fără istoric de călătorie.

Cel de-al doilea caz este tot un bărbat în vârstă de 57 de ani, tot din Municipiul Bucureşti, în vârstă de 57 de ani. Pacientul este simptomatic, având condiţii medicale preexistente, dar care ar proveni dintr-un focar de infectare cu trei cazuri.

În acest context, Raed Arafat a declarat, la Antena 3 că singura soluţie cu adevărat eficientă este vaccinarea, iar cea mai importantă măsură de precauţie este respectarea tuturor normelor sanitare.

„Era de așteptat (…) Dacă se călătorește, dacă lumea merge în concedii peste tot, era clar că vom ajunge să avem aceste tulpini în România. Unica metodă de control rămâne partea de protecție: mască, distanțare, anumite măsuri de limitare a răspândirii, cum s-a dispus la Timișoara.

Am luat măsuri pentru care am fost criticați: testele negative realizate în ultimele 72 de ore la îmbarcare în avioanele care vin din țările aflate în zonele galbene spre România.

Vaccinul rămâne la soluția optimă. E posibil să ajungem la alte doze de rapel, la fel ca în cazul vaccinului antigripal, pentru că apar mutații care necesită noile doze” a declarat şeful DSU, la Punctul de întâlnire.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel