Categories: Stil de viaţă

De ce apar cârceii. 7 motive care trebuie să ne pună pe gânduri

Toți ne-am confruntat măcar o dată în viață cu nesuferiții cârcei. Fie că ne-au trezit noaptea, făcându-ne să ne înconvoiem de durere, fie că au apărut după un efort susținut, aceeași neplăcere este. Dacă însă frecvența lor este din ce în ce mai crescută, înseamnă că se întâmplă ceva în organism. Care sunt cele mai frecvente cauze pentru care apar cârceii.

Pe primul loc este deshidratarea. Dacă nu beți suficientă apă, cât îi trebuie organismului, vor apărea de îndată aceste contracturi musculare. Aveți grijă să beți minimum 2 l de apă pe zi.

Dacă aveți o carență de minerale. Un aport insuficient de sodiu, calciu, magneziu sau potasiu duce la apariția crampelor musculare. Încercați să consumați mai multe legume în stare crudă, banane, spanac, cartofi dulci. Acestea sunt alimentele care vă ajută să supliniți nutrienții care vă lipsesc.

Dacă sunteți însărcinată. Sarcina crește frecvența cârceilor, mai ales după primul trimestru.

Dacă faceți sport într-un ritm prea alert. Atunci când grăbiți executarea exercițiilor, impulsurile transmise creierului vor avea acest efect.

Cei mai expuşi crampelor musculare sunt persoanele active, care depun efort fizic susţinut (sportivii), cele supraponderale (kilogramele în plus apasă asupra muşchilor) şi cele care au o circulaţie sanguină deficitară. Riscul de a suferi astfel de spasme este mare şi la vârstnici, în cazul lor fiind cauzate de atrofierea muşchilor. Şi statul îndelung pe scaun, picior peste picior, şi purtarea tocurilor înalte favorizează apariţia crampelor musculare.

Crampele nu necesită tratament specific, însă dacă apar fecvent şi sunt dureroase, este nevoie de consult medical. În unele cazuri, ele pot ascunde boli neurologice, insuficienţă circulatorie periferică sau dezechilibre hormonale.

La persoanele active, se pierd mai multe lichide şi săruri minerale prin transpiraţie. Acest lucru afectează echilibrul normal al electroliţilor la nivelul muşchilor, cauzând spasme. Şi carenţele de calciu, magneziu şi potasiu, minerale necesare pentru muşchi, pot antrena apariţia cârceilor. O dietă bogată în aceste minerale (lactate, cereale, fructe şi legume) ajută la prevenirea crampelor musculare.

Imediat după apariţia unei crampe, este necesară oprirea activităţii. Muşchiul contractat trebuie masat până la dispariţia disconfortului. Dacă muşchiul este dureros la atingere, se pot aplica unele comprese reci, care vor ajuta la relaxarea acestuia, iar pentru detensionarea muşchiului se pot pune comprese calde, care ajută la restabilirea circulaţiei sanguine în zona afectată.

Recent Posts

Epidemie de miopie! Jumătate din populaţia planetei va avea nevoie de ochelari

Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…

5 ore ago

Se schimbă tratamentul pentru pacienţii cu diabet. Ţara europeană care a luat decizia radicală

O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…

5 ore ago

ANM, semnal de alarmă: PLOI şi VIJELII de Paște. PROGNOZA detaliată

Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…

6 ore ago

Decizie-şoc luată de familia marelui fotbalist argentinian Diego Maradona. Un nou raport privind cauzele decesului

Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…

6 ore ago

Cele mai periculoase 3 băuturi pentru diabetici

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…

7 ore ago

Medicii din Iaşi au prelevat organe de la un donator din Bulgaria

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…

7 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic