Sari la conținut

De ce apar cearcănele? Ce remedii avem la îndemână?

De ce apar cearcănele?  Pielea din jurul ochilor poate avea o nuanță mai închisă atunci când ficatului sau rinichii nu mai funcţionează corect. Este uşor să ascundem cearcănele prin machiaj, dar dacă dorim să scăpăm de ele definitiv va trebui să apelăm la metode cosmetice şi la tratament.

Dar, înainte de toate trebuie să stabilim, care este cauza.

Cearcănele sunt accentuate după o expunere fără măsură la soare, pentru că producţia de melanină creşte, acesta fiind pigmentul responsabil de culoarea închisă a pielii.

Potrivit unor studii, cearcănele pot avea şi o cauză ereditară, din naștere pielea fiind mai subțire mai colorată în această zonă.

Este, poate, şi semnul unor dereglări hormonale, a deshidratarii pronunțate, a unei o digestii precare, o alimentații incorectă care conduce la acumulara de toxine în organism.

Există şi remedii naturiste, care însă bine ar fi să aibă la bază recomandarea unui specialist fitoterapeut sau a unui medic dermatolog – până la folosirea unor creme speciale, dar și injecții cu botox sau cu acid hialuronic, efectuate în clinici de specialitate.

Trebuie să consumăm mai multe legume (în special morcovi, roșii și ardei gras) și fructe proaspete şi să ne hidratăm pentru că eliminăm toxinelor, iar pielea va fi mai întinerită.

În acelaşi timp, nu trebuie neglijat nici consumului exagerat de alcool şi nici fumatului. 

Culoarea cearcănelor este importantă pentru că ne poate indica boala de care suferim.O nuanță cenușie poate indica prezența unei anemii sau a unei boli sistemice asociată cu stresul și cu epuizarea, dacă bat înspre albastru, acest lucru poate însemna că organismul are o problema de circulație, posibil din cauza unor afecțiuni cardiace sau pulmonare. Iar dacă cearcănele sunt roșiatice, poate fi vorba despre prezența hipertensiunii.

Şi pungile de sub ochi sunt un indicator preţios priovind starea de sănătate a rinichilor noştri.

O altă cauză ar putea fi o circulaţie defectuoasă sau o retenţie de apă, ceea ce înseamnă că trebuie să renunţi o perioada la consumul de sare.

Dacă cearcănele au la bază probleme renale, ele vor fi însoţite de edeme ale mâinilor și picioarelor, iar dacă medicamentele cu efect vasodilatator stau la baza apariției acestei probleme, cauza o reprezintă vascularizaţia crescută a zonei sensibile de sub ochi.

Bolile endocrine, precum hipertiroidia și gușă, pot genera și ele cearcăne, ca urmare a disfuncțiilor hormonale ce sunt implicate.

Tot din cauze hormonale, se pot confruntă cu cearcăne femeile aflate la menstruație sau gravidele.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: