Sari la conținut

De ce apar cheaguri de sânge în urma administrării unor vaccinuri anti-COVID? Explicația specialiștilor în sănătate

cheaguri de sange
Sursă foto: Pixabay
alimente care pot forma cheaguri de sange

Cercetătorii au descoperit motivul pentru care anumite persoane dezvoltă cheaguri de sânge în urma administrării unor seruri anti-COVID. Acest lucru a fost asociat cu vaccinurile AstraZeneca și Johnson&Johnson, în mod special. Deși sunt foarte rare, aceste efecte adverse pot pune în pericol viața pacienților care manifestă simptomele

Vasi Rădulescu, renumit medic român, explică posibila cauză a dezvoltării cheagurilor de sânge după administrarea vaccinurilor AstraZeneca și Johnson&Johnson. Cele două seruri au pierdut încrederea multor persoane, la nivel mondial, refuzând imunizarea sau rapelul.

De ce apar cheaguri de sânge după administrarea vaccinurilor anti-COVID AstraZeneca și Johnson&Johnson?

„Cercetătorii germani au declarat miercuri că, pe baza cercetărilor de laborator, cred că au descoperit cauza evenimentelor rare, dar grave de coagulare a sângelui, în rândul unor persoane care au primit vaccinul COVID-19 produs de AstraZeneca Plc (AZN.L) și Johnson & Johnson (JNJ .N).

Cercetătorii, într-un studiu neexaminat încă de experți, au declarat că vaccinurile COVID-19 care utilizează vectori de adenovirus – virusuri inactivate la temperaturi reci, utilizate ca bază pentru formarea vaccinului – trimit o parte din încărcătura lor utilă în nucleul celulelor, unde ar trebui să instruiască celulele să formeze proteine împotriva coronavirusului, numai că o parte din această informație poate fi citită greșit de către celulă.

Proteinele rezultate ar putea declanșa tulburări ale coagulării sângelui la un număr mic de persoane, sugerează ei. Oamenii de știință și autoritățile de reglementare a medicamentelor din SUA și Europa au căutat o explicație pentru ceea ce cauzează cheagurile rare, dar potențial mortale, însoțite de un număr scăzut de trombocite din sânge, care au determinat unele țări să oprească sau să limiteze utilizarea vaccinurilor AstraZeneca și J&J.

Alți oameni de știință au sugerat teorii concurente pentru starea de hipercoagulabilitate. Johnson & Johnson, într-o declarație trimisă prin e-mail, a spus: „Susținem cercetarea și analiza continuă a acestui eveniment rar pe măsură ce lucrăm cu experți medicali și autorități globale din domeniul sănătății. Așteptăm cu nerăbdare să revizuim și să împărtășim datele pe măsură ce acestea vor fi disponibile”. AstraZeneca a refuzat să comenteze.

Cercetătorii de la Universitatea Goethe din Frankfurt și alte site-uri au explicat în lucrarea lor că vaccinurile, utilizând o tehnologie diferită cunoscută sub numele de ARN mesager (ARNm), precum cele dezvoltate de BioNTech SE cu partenerul Pfizer Inc (PFE.N) și Moderna Inc (MRNA) .O), furnizează materialul genetic al proteinei spike a coronavirusului numai lichidelor ce se află în interiorul celulelor, nu direct nucleului celulelor.

Toate vaccinurile pe bază de ARNm ar trebui să reprezinte produse sigure”, se spune în ziar. Lucrarea sugerează că producătorii de vaccinuri care utilizează vectori de adenovirus ar putea modifica secvența proteinei spike pentru a evita reacțiile neplăcute de reactivitate încrucișată și pentru a spori siguranța acestor produse farmaceutice”, scrie medicul Vasi Rădulescu pe propriul blog.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel