Sari la conținut

De ce apar varicele și ce se poate întâmpla dacă nu sunt tratate

De ce apar varicele. Boala venoasa apare in special in randul femeilor, insa si barbatii se pot confrunta, in mod egal, cu boala venoasa cronica de-a lungul vietii.

Stilul de viata sedentar, statul in picioare foarte mult timp, efortul muscular prelungit, obezitatea si chiar sarcina, sunt doar cativa factori care cresc riscul aparitiei bolii venoase cronice, iar interesul scazut acordat sanatatii determina aparitia numeroaselor complicatii ale bolii venoase cronice.

In cazul femeilor, simptomele apar, in special, dupa perioada maternitatii, dupa 30 de ani, fiind rare cazurile in care acestea sa dezvolte varicele mai timpuriu, iar in cazul barbatilor, riscul aparitiei varicelor creste dupa varsta de 40 de ani. Statisticile au demonstrat un numar ingrijorator de cazuri de varice in randul femeilor, estimandu-se ca aproape 80% dintre femei au fost diagnosticate cu boala venoasa cronica. Astfel, se poate observa faptul ca femeile sunt de patru ori mai predispuse aparitie bolii venoase cronice spre deosebire de barbati, care au fost diagnosticati cu varice in proportie de 20%.

Semnale de alarma care anunta boala venoasa cronica

Indiferent de sex sau de varsta, boala venoasa cronica ameninta tot mai mult sanatatea picioarelor, avand o evolutie rapida, dar tacuta, motiv pentru care majoritatea pacientilor ajung la medicul specialist intr-o faza avansata a bolii, deoarece au ignorat micile simptome care anuntau aparitia varicelor.

Femei sau barbati, tineri sau batrani, in general, pacientii nu se alarmeaza atunci cand resimt o senzatie de greutate in picioare, arsuri sau dureri, umflaturi ale gleznelor sau chiar mancarimi ale venelor. De la aceste simptome simple se poate ajunge la altele manifestari cu mult mai grave, precum afectarea pielii sau aparitia unor rani deschise,  chiar sangerande numite ulcere venoase.

De ce apar varicele. Boala venoasa cronica la femei

Boala venoasa cronica apare, in special in randul femeilor, la nivelul membrelor inferioare, factorul declansator principal fiind cel ereditar, insa exista si alti numerosi afactori care favorizeaza aparitia bolii venoase cronice in randul femeilor, precum pozitia in sezut intr-un timp indelungat, sau dimpotriva, statul in picioare foarte mult timp, supraponderalitatea (cresterea in greutate peste normal) si, nu in ultimul rand, sarcina.

Pentru multe femei, problema varicelor este, una ce tine de estetica, foarte multe dintre paciente simtindu-se complexate, in special in sezonul cald, cand picioarele sunt mult mai expuse privirii publicului. Medicii specialisti atrag atentia asupra acestui comportament, semnaland necesitatea unui consult medical imediat ce au fost remarcate primele simptome ale bolii venoase cronice. Mai mult decat aspectul inestetic, varicele sunt o boala a picioarelor, care pot pune in pericol sanatatea pacientului atunci cand nu este tratata corect.

Femeile insarcinate sunt supuse unui risc major in ceea ce priveste aparitia varicelor, in special incepand cu  al treilea trimestru de sarcina. Odata cu avansarea sarcinii, presiunea si greutatea care este pusa pe membrele inferioare creste si, totodata, in corpul gravidei au loc numeroase schimbari hormonale care modifica peretii venelor ce se dilata mult mai usor, favorizand astfel aparitia varicelor.

De ce apar varicele. Barbatii si boala venoasa cronica

Desi este o afectiune asociata, in general, femeilor, boala venoasa cronica afecteaza aproape 20% dintre barbati. Sedentarismul, orele prelungite de stat la birou, statul indelungat in picioare,  greutatea peste limita normala si chiar constipatiile, sunt principalele cauze care favozireaza instalarea varicelor la barbati. In general, barbatii tind sa nu se alarmeze la o simpa durere sau senzatie de arsura ori mancarime la nivelul gambelor, insa odata ce aceste simptome devin repetitive si creeaza un real discomfort, se recomanda un consult medical pentru a determina cauza acestor simptome.

Este foarte important si absolut necesar constientizarea si incadrarea varicelor in categoria bolilor care afecteaza sanatatea oamenilor, intrucat netratarea acestora sau, dimpotriva, aplicarea unor tratamente inadecvate pot inrautati starea de sanatate a pacientului.

Riscul netratarii bolii venoase cronice

Pacientii care nu consulta medicul specialist odata ce au resimtit simptomele bolii venoase cronice, se expun unor complicatii severe care pot pune in pericol sanatatea acestora. Atunci cand venele varicoase nu sunt tratate, exista riscul aparitiei unor cheagurile de sange care pot duce la accidente ischemice (lipsa irigarii cu sange a unui anumit organ) la nivel cerebral, pulmonar sau al altor organe interne importante. Tromboza veneoasa profunda, boala care se datoreaza printre altele si varicelor netratate la timp si corect, are ca rezultat formarea acestor cheaguri de sange si poate cauza asadar nu doar afectarea membrelor inferioare ci si a altor organe importante (inima, creier, plamani, rinichi)

Este foarte important ca odata resimtite simptomele bolii venoase cronice, pacientii sa consulte medicul specialist pentru a incepe imediat tratamentul recomandat pentru a ameliora si vindeca venele varicoase.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel