Sari la conținut

De ce apare furunculul și cum scăpăm de el

Furunculul este o infecție de natură bacteriană sau fungică a foliculului de păr. Acesta poate să apară în orice zonă a corpului, dar de regulă apare pe față, pe gât sau pe spate.

Uneori, la baza dezvoltării acestuia se află stafilococul auriu. Furuncului este dureros, zona unde apare se umflă, se înroșește și se colectează puroi în interiorul umflăturii respective. Uneori, acesta se sparge singur, de la sine, alteori nu și este nevoie ca medicul să intervină. Medicul va drena furunculul pentru ca puroiul să se elimine și să aibă lor vindecarea.

Principalele cauze ale furunculului sunt:

Practic, orice infecție bacteriană sau fungică poate să fie cauza unui furuncul. Însă de cele mai multe ori cauza este infecția bacteriană cu stafilococul auriu. Uneori, vina poate să o poarte și streptococul.

Iată care sunt simptomele furunculului:

Debutul poate să fie exact ca cel al unui cos specific în perioadă cu acnee juvenilă. Însă, în câteva ore sau câteva zile acesta se mărește ca dimensiune, se întărește și apare durerea. Mai mult, sub piele unde e infecția se acumulează puroi. Punctul culminant al durerii este momentul în care furunculul se sparge. Rar persoana în cauză poate să aibă și o stare generală de rău sau febră.

În ce constă tratamentul:

Primul pas spre vindecare este diagnosticarea. Așa că trebuie să mergi la medicul specialist dermatolog pentru certitudinea unui diagnostic. Mare atenție! Furunculul nu trebuie spart sau încercat să fie spart acasă deoarece se poate infecta. De multe ori, medicul va drena lichidul din interiorul furunculului. Foarte importantă este igiena mâinilor. Ori de câte ori pui mână pe zona inflamată trebuie să te speli cât mai bine pentru a nu răspândi stafilococul și în alte părți ale corpului. De exemplu, ochii care sunt foarte vulnerabili. Uneori, medicul poate recomanda și un tratament cu antibiotic.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel