Sari la conținut

De ce apare infarctul și care sunt primele simptome?

Bolile de inima sunt cauza numarul unu de deces in lume. Cele mai intalnite sunt hipertensiunea, cardiomiopatia ischemica, tulburarile de ritm si deficientele valvelor. Asociate, toate aceste afectiuni conduc la infarct sau insuficienta cardiaca.

Barbatii au un risc cardiac mai mare decat femeile. La fel si persoanele cu istoric familial. Factorii de risc ce pot fi controlati sunt colesterolul crescut, obezitatea, diabetul si fumatul.

Ateroscleroza inseamna ingrosarea si infundarea arterelor inimii. Printre cauze se numara fumatul, obezitatea, stresul.

„Placa de aterom formata poate creste in dimensiuni, formand cheaguri de sange ce blocheaza complet arterele si sisteaza alimentarea cu sange a inimii pe o anumita portiune. Asa apare infarctul”, explica prof. dr. Maria Dorobantu, medic cardiolog.

Durerile repetate in piept sunt un simptom al aterosclerozei, insa majoritatea pacientilor afla ca au arterele blocate dupa ce fac un atac.

Infarctul miocardic survine atunci cand inima nu mai e alimentata cu sange, din cauza blocajelor de pe arterele coronariene. Acordarea primului-ajutor in caz de infarct a redus numarul deceselor din ultimii ani.

„Primele semne includ durerile sau presiunea in piept, o apasare in dreptul zonei lombare, gatului, bratului sau maxilarului, stari de greata, indigestie, arsuri la stomac, oboseala si anxietate, dificultati de respiratie, batai neregulate sau rapide ale inimii”, explica medicul cardiolog Florin Mitu.

Femeile nu resimt intotdeauna durere in piept, in caz de infarct, ci, mai degraba, stari de greata, pierderea poftei de mancare, stari de slabiciune si tuse.

Aritmii. In mod normal, bataile inimii sunt ritmice. Uneori, devin neregulate: cand accelereaza, cand incetinesc. „De regula, aritmiile cardiace sunt inofensive si trec repede, insa anumite tipuri pot duce chiar la pierderea cunostintei (atunci cand pulsul este sub 20 de batai pe minut sau peste 200 de batai pe minut). Exista si riscul de oprire a inimii (intra in fibrilatie), fiind necesare masuri de reanimare (masaj cardiac, respiratie artificiala, defibrilare)”, adauga medicul Doro bantu.

Si lipsa de magneziu poate perturba ritmul batailor inimii

Cardiopatia ischemica descrie modificari ale miocardului. „Inima slabita nu mai are putere sa pompeze sangele in intreg organismul, astfel ca el se acumuleaza in camerele inferioare ale inimii (ventriculi), care se dilata. Muschiul cardiac isi pierde forma si devine tot mai slab”, subliniaza medicul.

Insuficienta cardiaca apare atunci cand muschiul inimii nu mai pompeaza cantitatea de sange necesara organismului. Inima nu se opreste, dar nu mai lucreaza la capacitate maxima si incepe sa creasca in dimensiuni. Poate conduce la accident vascular, infarct si embolism pulmonar.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel