Sari la conținut

De ce apare tendinita și cum o tratezi. Ortoped: Tratamentul cu ultrasunete grăbește vindecarea și îmbunătățește circulația sângelui”

Din cuprinsul articolului

Tendinita este o afecțiune a tendonului (format din fascicule fibroase care fixează mușchii de oase), ce se exprimă clinic prin acuze subiective dureroase, iar obiectiv prin modificări de formă și/ sau consistență a tendonului.

Poate surveni brusc, în urma unui traumatism inițial sau dobândit în urma suprasolicitării segmentului respectiv sau prin acțiunea repetată a unor forțe de frecare și tracțiune.

Afecțiunea se caracterizează prin tumefacție, iar, la palpare, se constată o zonă dură, dureroasă, uneori însoțită de crepitații; manevrele de întindere pasivă sau activă a tendonului sunt foarte dureroase, sau chiar imposibile. Tendinita afectează, în general, umerii, genunchii, coatele, șoldurile, călcâiele și încheietura mâinii.

Tipuri de tendinită

„Tendinita de umăr apare frecvent la sportivi, afectând mișcările din cauza durerilor, sensibilității și rigidității. Factorii favorizanți includ tulburări circulatorii, deprinderi biomecanice greșite, tulburări endocrine, greșeli metodice de pregătire, oboseală, supra-antrenament, carențe alimentare.

Frecvente, sunt: tendinita epicondiliană (epicondilita cotului) și epitrohleană (epitrihleita); acestea apar la tâmplari, jucători de tenis, dactilografi etc. Tenosinovitele apar mai ales la maini, în anumite condiții de muncă (ex: dactilografie), fiind considerate chiar ca afecțiuni profesionale.”, explică dr. Tarek Nazer, medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Recuperare

Cum ne recuperăm dacă suferim de tendinită, sfaturi pas cu pas din partea medicului ortoped:

„În primă fază a recuperarii unei tendinite, se refomandă repausul segmentar sau, în cazurile acute, se imobilizează 10-15 zile.
Mobilizările folosite în kinetoterapie, efectuate în limita suportabilității durerii, pot ajuta să crească mișcarea în articulație și poate scădea durerea din zona locală.

Kinetoterapia vizează, prin exerciții specifice, creșterea mobilității articulare, consolidarea tendonului și, în general, urmărește recuperarea funcționalității articulației.

Exercițiile stabilite în programul kinetic trebuie efectuate treptat, fără a solicita articulația excesiv, și au rolul de a menține musculatura într-o condiție bună, nelasând-o să se atrofieze.
Exercițiile de stretching contribuie la îmbunătățirea mișcării și flexibilității articulației. Înainte de începerea oricarui tip de mișcare, se face încălzirea propriu-zisă. După ce se performează mișcarea, se pot folosi greutăți și benzi elastice pentru efectuarea exercițiilor.” – dr. Tarek Nazer

Kinetoterapia urmărește, totodată, și prevenirea episoadelor viitoare ale tendinitei.

„Dacă durerea este acută se indică fizioterapia, care folosește curentul electric, în scop terapeutic, (electroterapia) prin utilizarea curenților de joasă frecvență, de medie frecventă, interferențiali, curenți diadinamici și ultrasunetele, având ca principal scop obținerea de efecte antialgice, antiinflamatorii și vasculo-trofice. Tratamentul cu ultrasunete, îmbunătațește circulația sângelui, ajutând astfel la grăbirea procesului de vindecare.”, conchide medicul ortoped.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel