miercuri, octombrie 27, 2021

Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demență senilă și îndeosebi de Alzheimer.

Echipa de la Institutul național pentru sănătate

și cercetare medicală (Inserm) a examinat dosarele medicale a circa 430.000 lucrători independenți. Prima constatare a fost că, în medie la 12 ani de la ieșirea la pensie, 2,6% au dezvoltat o formă de demență senilă. A doua observație a fost că riscul scade cu circa 3% pentru fiecare an suplimentar lucrat. Prin urmare, activitatea profesională constituie un factor important de stimulare cerebrală, cu efect protector împotriva declinului facultăților mentale.

Numeroase studii au subliniat necesitatea de a întări capacitățile mentale și de a întreține relații sociale pe tot parcursul vieții.

Locul de muncă nu reprezintă singura alternativă, important fiind menținerea cât mai îndelungată și cât se poate de energică a facultăților (intelectuale, dar și fizice).

În privința dezbaterii asupra vârstei legale de pensionare, specialiștii nu se pronunță fiindcă nu acesta a fost scopul lor. Ei le recomandă totuși salariaților să rămână la serviciu când le permite starea de sănătate, când condițiile sunt favorabile și dacă doresc să o facă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor.

Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Ultimele stiri