Sari la conținut

De ce e bine să te pensionezi cât mai târziu

noua lege pentru pensionari
Sursă foto: arhivă Doctorul ZIlei
Ministrul Muncii, despre noua lege

Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demență senilă și îndeosebi de Alzheimer.

Echipa de la Institutul național pentru sănătate și cercetare medicală (Inserm) a examinat dosarele medicale a circa 430.000 lucrători independenți. Prima constatare a fost că, în medie la 12 ani de la ieșirea la pensie, 2,6% au dezvoltat o formă de demență senilă. A doua observație a fost că riscul scade cu circa 3% pentru fiecare an suplimentar lucrat. Prin urmare, activitatea profesională constituie un factor important de stimulare cerebrală, cu efect protector împotriva declinului facultăților mentale.

Numeroase studii au subliniat necesitatea de a întări capacitățile mentale și de a întreține relații sociale pe tot parcursul vieții. Locul de muncă nu reprezintă singura alternativă, important fiind menținerea cât mai îndelungată și cât se poate de energică a facultăților (intelectuale, dar și fizice).

În privința dezbaterii asupra vârstei legale de pensionare, specialiștii nu se pronunță fiindcă nu acesta a fost scopul lor. Ei le recomandă totuși salariaților să rămână la serviciu când le permite starea de sănătate, când condițiile sunt favorabile și dacă doresc să o facă.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel