Sari la conținut

De ce e importantă îngrijirea postoperatorie într-o luxație de șold

Luxaţia congenitală de şold face parte din grupul mare al malformaţiilor de dezvoltare ale şoldului. Medicii avertizează că în lipsa nediagnosticării la timp, această problemă medicală are un impact major asupra pacientului.

Mai exact, pacientul este posibil să rămână cu sechele. De exemplu, cu membrele de la picioare inegale, cu artroză de șold sau chiar să meargă șchiopătat. De aceea, este esențială să existe o colaborare bună între membrii familiei, medic de familie, ortoped şi kinetoterapeut.

Luxația congenitală de șold este o afecțiune destul de serioasă întâlnită în copilăriei. Cauza este dezvoltarea anormală a articulației soldului. Practic capul femulului nu se fixează în siguranță la nivelul cavității osului iliac.

Uneori, defectul apare în primele săptămâni de la naștere, dar poate fi observat și atunci când copilul să facă primii pași.

Iată care sunt avantajele îngrijirii postoperatorii complexe:

  • În primul rând trebuie subliniat că toți acești pacienți au nevoie de operație ca parte a proceseului de recuperare/vindecare. Ulterior, după vindecarea operației pacientul trebuie să aibă acces la kinetoterapeut.
  • Familie are și ea un rol esențial în susținerea morală a pacientului, mai ales că acesta va fi și imobilizat la pat de gips pentru o perioadă de timp. Cel puțin 30-45 de zile acești pacienți, după ce au fost operați vor avea gips care va contribui mult la vindecare. Atenție! Nu se va exagera cu gipsul deoarece dacă este prea mult purtat pot să apară complicații așa cum sunt retracţiile musculare sau chiar hipertrofiile musculare. Iar toate aceste complicații nu fac decât să îngruneze recuperarea ulterioară a pacientului.
  • Fiziokinetoterapeutul are și el un rol esenţial, după chirurgul ortoped, în tratamentul luxaţiei congenitale de şold. Rolul acestuia este major în procesul de recuperare a mobilităţii articulare.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel