Sari la conținut

De ce e mai sănătoasă cafeaua cu lapte. Are un efect uimitor

cafea dimineata
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Cafea, amestecuri interzise

Din cuprinsul articolului

Datorită combinației dintre proteinele și antioxidanții pe care o conține, cafeaua cu lapte poate avea un efect antiinflamator benefic. Se crede că această combinație sporește capacitatea celulelor sistemului imunitar de a contracara inflamațiile, oferind astfel un sprijin valoros pentru sănătatea generală.

Atunci când organismul este expus la bacterii, virusuri sau alte substanțe străine, sistemul imunitar reacționează prin eliberarea de celule albe din sânge și substanțe chimice care oferă protecție, declanșând o reacție inflamatorie. Această reacție poate apărea și în situații precum suprasolicitarea tendoanelor și mușchilor sau în cazul unor afecțiuni cum ar fi artrita reumatoidă.

Antioxidanții, cunoscuți și sub numele de polifenoli, se găsesc în corpul uman, plante, fructe și legume. În industria alimentară, aceștia sunt folosiți pentru a încetini procesul de oxidare și pentru a prelungi durata de valabilitate a alimentelor. În plus față de aceste aspecte, consumul de antioxidanți este benefic pentru sănătatea noastră, deoarece contribuie la reducerea stresului oxidativ din organism, care poate provoca inflamații.

Cu toate acestea, există încă multe aspecte necunoscute în ceea ce privește polifenolii. Numărul studiilor care investighează reacțiile acestora cu alte molecule, precum proteinele din alimente, este redus.

Efectul cafelei cu lapte

Recent, un nou studiu realizat la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, a examinat efectul antiinflamator al combinației de polifenoli și proteine, obținând rezultate promițătoare.

„Am arătat că atunci când un polifenol reacţionează cu un aminoacid, efectul său asupra celulelor imunitare în vederea inhibării inflamaţiei este sporit. Prin urmare, este evident de imaginat că acest cocteil ar putea avea şi un efect benefic asupra inflamaţiei la oameni”, a explicat Marianne Nissen Lund, care a condus studiul.

Cercetarea a fost publicată în Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Cercetătorii au indus inflamația artificială în celulele imunitare în cadrul experimentului. Apoi, unora dintre aceste celule li s-au administrat polifenoli în combinație cu un aminoacid, în doze diferite, în timp ce altele au primit doar polifenoli, în doze similare. Un grup de control nu a primit niciun tratament.

Conform constatărilor, celulele imunitare tratate cu ambele substanțe – polifenoli și aminoacizi – s-au dovedit a fi de două ori mai eficiente în combaterea inflamației decât cele care au primit doar polifenoli.

Studiile anterioare ale echipei de cercetare au arătat că polifenolii se leagă de proteinele din alimente precum carne, lapte și bere.

În cadrul acestui studiu, oamenii de știință au analizat dacă aceste molecule pot interacționa atunci când cafeaua este combinată cu lapte (fiindcă cafeaua conține polifenoli, iar laptele este bogat în proteine).

Marianne Nissen Lund, una dintre cercetători, a explicat: „Rezultatele noastre arată că această reacție are loc și în cazul cafelei cu lapte pe care am studiat-o. De fapt, reacția are loc atât de rapid încât a fost dificil să o evităm în cazul oricărui aliment pe care l-am investigat.”

Cercetătoarea este de părere că această reacție și potențialul său antiinflamator benefic pot apărea și în cazul combinației altor alimente bogate în antioxidanți cu alimente proteice, precum fructele sau legumele.

Atât industria alimentară, cât și comunitatea științifică, care recunosc beneficiile polifenolilor, investighează modalități de adăugare a acestor compuși în cantități adecvate în alimente pentru a îmbunătăți calitatea acestora.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel