Categories: Ştiri sănătate

De ce este bine să faci o baie fierbinte pentru a dormi mai bine?

De mai multe ori am auzit că dacă facem o baie fierbinte înainte de a merge la culcare o să dormim mai bine. Cu toate acestea, nu știm motivele. Prin urmare, de data aceasta vă vom spune de ce este util și care este cel mai bun moment pentru a face asta.

Temperatura corpului și somnul

Cercetările științifice de-a lungul timpului au stabilit că ritmurile circadiene reglează funcții precum somnul și temperatura centrală a corpului. Astfel, s-a mai stabilit că temperatura corpului crește cu 2 sau 3 grade mai mult după-amiaza târziu sau seara. În schimb, în ​​timpul somnului este mai scăzută.

Până când este timpul să meargă la culcare, o persoană medie experimentează o scădere a temperaturii corpului cu 3-6°C. Cel mai scăzut nivel apare între perioadele mijlocii și ulterioare de somn. Odată ce este timpul să te trezești, temperatura începe să se reseteze.

In mod paradoxal, se pare ca a face o baie fierbinte raceste organismul prin stimularea circulatiei sangelui de la miezul interior spre periferie, adica mainile si picioarele. Când se întâmplă acest lucru, glanda pineală indică producția de melatonină și atunci induce somnul.

Unii se vor gândi… de ce apă caldă și nu rece? Ei bine, desi la prima vedere pare mai logic sa folosesti apa rece pentru a scadea temperatura, mecanismul nu este acelasi. Apa rece angajează organismul într-un răspuns de luptă sau de zbor, sporind vigilența.

Prin urmare, recomandarea este simplă: un duș cu apă fierbinte, timp de aproximativ 10 minute, cu 90 de minute înainte de culcare. Desigur, deoarece dovezile sunt încă limitate, este important să fiți precauți, scrie Mejor Con Salud.

Nu putem uita că băile excesive cu apă caldă sunt asociate cu efecte secundare!

Ce altceva putem face pentru a dormi mai bine?

După cum ați văzut, un duș fierbinte poate fi o opțiune atunci când apar dificultăți de somn. Există însă și alte recomandări de care putem ține cont pentru a contribui la un somn odihnitor. Potrivit informațiilor de la Fundația Națională pentru Somn, acestea pot include:

  • Mențineți un program regulat de somn. Adica sa ai aceeasi ora de culcare si trezire, chiar si in weekend.
  • Evitați somnul lung după-amiaza. Un pui de somn de 20 sau 30 de minute este suficient. În cazul în care aveți probleme cu somnul, este mai bine să le evitați.
  • Exerciții fizice. Atât exercițiile fizice moderate, cât și cele viguroase au efecte benefice asupra odihnei.
  • Asigurați un mediu confortabil și liniștit în cameră. Este important ca patul să fie curat și confortabil. În plus, trebuie să evitați elementele care vă distrag atenția precum dispozitive mobile, televizoare, computere etc.
  • Evitați utilizarea stimulentelor. Precum alcoolul, tutunul și cofeina.
  • Încercați activități relaxante. Poți să citești o carte, să meditezi, să faci exerciții de respirație, să asculți sunetele naturii, etc.

 

Recent Posts

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

22 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

o oră ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

2 ore ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică