
De ce este bine să faci o baie fierbinte pentru a dormi mai bine?

De mai multe ori am auzit că dacă facem o baie fierbinte înainte de a merge la culcare o să dormim mai bine. Cu toate acestea, nu știm motivele. Prin urmare, de data aceasta vă vom spune de ce este util și care este cel mai bun moment pentru a face asta.
Cercetările științifice de-a lungul timpului au stabilit că ritmurile circadiene reglează funcții precum somnul și temperatura centrală a corpului. Astfel, s-a mai stabilit că temperatura corpului crește cu 2 sau 3 grade mai mult după-amiaza târziu sau seara. În schimb, în timpul somnului este mai scăzută.
Te-ar mai interesa: Obiceiul nesănătos din timpul mesei care duce la c...
Până când este timpul să meargă la culcare, o persoană medie experimentează o scădere a temperaturii corpului cu 3-6°C. Cel mai scăzut nivel apare între perioadele mijlocii și ulterioare de somn. Odată ce este timpul să te trezești, temperatura începe să se reseteze.
In mod paradoxal, se pare ca a face o baie fierbinte raceste organismul prin stimularea circulatiei sangelui de la miezul interior spre periferie, adica mainile si picioarele. Când se întâmplă acest lucru, glanda pineală indică producția de melatonină și atunci induce somnul.
Unii se vor gândi… de ce apă caldă și nu rece? Ei bine, desi la prima vedere pare mai logic sa folosesti apa rece pentru a scadea temperatura, mecanismul nu este acelasi. Apa rece angajează organismul într-un răspuns de luptă sau de zbor, sporind vigilența.
Te-ar mai interesa: Vă învinețiți ușor? Iată ce boală gravă poate ascu...
Prin urmare, recomandarea este simplă: un duș cu apă fierbinte, timp de aproximativ 10 minute, cu 90 de minute înainte de culcare. Desigur, deoarece dovezile sunt încă limitate, este important să fiți precauți, scrie Mejor Con Salud.
Nu putem uita că băile excesive cu apă caldă sunt asociate cu efecte secundare!
După cum ați văzut, un duș fierbinte poate fi o opțiune atunci când apar dificultăți de somn. Există însă și alte recomandări de care putem ține cont pentru a contribui la un somn odihnitor. Potrivit informațiilor de la Fundația Națională pentru Somn, acestea pot include:
Te-ar mai interesa: Demență: Studiile au identificat un medicament car...
Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.
Urmăriți Doctorul Zilei și pe Google News.
Ne puteti de asemenea urmari si pe Telegram.