Categories: Stil de viaţă

De ce facem cearcăne? Culoarea lor îţi poate indica boala de care suferi şi despre care nici nu ai habar

De ce facem cearcăne? Nu doar oboseala sau epuizarea ne fac să arătăm rău din cauza unor semne atât de inestetice. Culoarea cearcănelor este importantă pentru că ea ne poate indica boala de care suferim.

Pielea din jurul ochilor poate avea o nuanță mai închisă atunci când ficatului sau rinichii nu mai funcţionează corect. Este, poate, şi semnul unor dereglări hormonale, a deshidratarii pronunțate, a unei o digestii precare, o alimentații incorectă care conduce la acumulara de toxine în organism.

Toate aceste simptom ar trebui deci să ne dea de gândit.


În acelaşi timp, nu trebuie neglijat nici consumului exagerat de alcool şi nici fumatului. 

Culoarea cearcănelor este importantă pentru că ne poate indica boala de care suferim.

O nuanță cenușie poate indica prezența unei anemii sau a unei boli sistemice asociată cu stresul și cu epuizarea.

Dacă însă bat înspre albastru, acest lucru poate însemna că organismul are o problema de circulație, posibil din cauza unor afecțiuni cardiace sau pulmonare. Iar dacă cearcănele sunt roșiatice, poate fi vorba despre prezența hipertensiunii.

Nu trebuie să neglijă, însă nici pungile de sub ochi, pentru că acestea sunt un indicator preţios priovind starea de sănătate a rinichilor noştri.

O altă cauză ar putea fi o circulaţie defectuoasă sau o retenţie de apă. În aceste cazuri se renunta o perioada la consumul de sare.

O altă cauza a cearcănelor o reprezintă alergiile şi pot fi identificate prin faptul că dispar după ce factorii alergici sunt eliminaţi.

Dacă cearcănele au la bază probleme renale, ele vor fi însoţite de
edeme ale mâinilor și picioarelor, iar dacă medicamentele cu efect vasodilatator stau la baza apariției acestei probleme, cauza o reprezintă vascularizaţia crescută a zonei sensibile de sub ochi.

Bolile endocrine, precum hipertiroidia și gușă, pot genera și ele cearcăne, ca urmare a disfuncțiilor hormonale ce sunt implicate.

Tot din cauze hormonale, se pot confruntă cu cearcăne femeile aflate la menstruație sau gravidele.

Cearcănele sunt accentuate după o expunere fără măsură la soare, pentru că producţia de melanină creşte, acesta fiind pigmentul responsabil de culoarea închisă a pielii.

Potrivit unor studii, cearcănele pot avea şi o cauză ereditară, din naștere pielea fiind mai subțire mai colorată în această zonă.

Ce tratamente avem la dispoziţie?

Este uşor să ascundem cearcănele prin machiaj, dar dacă dorim să scăpăm de ele definitiv va trebui să apelăm la metode cosmetice şi de tratament.


Există şi remedii naturiste, care însă bine ar fi să aibă la bază recomandarea unui specialist fitoterapeut sau a unui medic dermatolog – până la folosirea unor creme speciale, dar și injecții cu botox sau cu acid hialuronic, efectuate în clinici de specialitate.

Alte soluţii la îndemână

Pentru rezultate imediate, însă nu foarte spectaculoare, se pot aplică pe cearcăne, de mai multe ori pe zi, tampoane cu lapte rece, cu ceai de mușețel, cu zeamă de castraveți sau cu suc proaspăt de ananas.

Se mai pot aplică plicutele hidratate de ceai verde, felii de cartof sau de castravete, ce se lasă să acționeze timp de 20 de minute, dar și frunze de aloe vera, zdrobite.

Zonele inestetice se pot masă, cu mișcări blânde, cu un ulei ce nu dăunează ochilor (cum ar fi cel de argan), pentru a face că acumulările de fluide care se strâng în jurul ochilor să se deplaseze prin sistemul limfatic.

De asemenea, unii specialiști recomandă că în fiecare dimineață față să fie spălată cu apă rece și caldă, alternativ, ciclul fiind încheiat cu apă rece. Seară, la culcare, tenul trebuie să fie bine hidratat cu crema de noapte sau cu ulei de migdale, de argan ori de măsline.


Alimentație, hidratare și odihn, foarte importante

Alimentație, hidratare şi odihna sunt extrem de importante când vrem să prevenim sau să eliminăm cearcănele.

Trebuie să consumăm mai multe legume (în special morcovi, roșii și ardei gras) și fructe proaspete şi să ne hidratăm pentru că eliminăm toxinelor, iar pielea va fi mai întinerită.

Cel puțin o perioada ar trebui să renunţăm la sare , cafea, ceai negru, alcool, alimente procesate, prăjelile, fast-food și fumat.

Nu uitaţi nici de odihnă, somnul este important nu doar pentru a atenua cearcănele, ci şi pentru a evita apariţia ridurilor. Renunţaţi, de asemenea, la stres!

Recent Posts

Suma colosală încasată din servicii fictive de o farmacistă. Din banii obţinuţi ilegal şi-a cumpărat haine, bijuterii și o maşină de lux

Farmacista șefă a unui spital din județul Bihor a încasat peste 377.000 de lei, ilegal,…

16 minute ago

Denia din Joia Mare. Obiceiul care aduce noroc şi împlinirea dorinţelor

În Joia Mare din Săptămâna Patimilor, credincioşii sunt îndemnaţi la post şi rugaciuni. Pentru noroc…

45 de minute ago

Continuă evacuările din zona străzii surpate din Slănic Prahova. Mesaj Ro-Alert

Autorităţile din Prahova au luat măsuri suplimentare de evacuare a populaţiei în zona străzii surpate…

o oră ago

Horoscop 3 mai 2024. Zodia pentru care un vis e pe cale să devină realitate

Horoscop 3 mai 2024. Zodia pentru care un vis e pe cale să devină realitate.…

2 ore ago

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Data înscrisă pe ambalaj indică altceva

Cum veți ști dacă ouăle sunt proaspete. Ouăle sunt considerate un superaliment, deoarece sunt bogate în…

2 ore ago

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare: Oamenii să fie atenți

Recomandăroi pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare! În această perioadă, inspectorii sanitar-veterinari afirmă că riscul apariţiei toxiinfecţiilor…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic