Sari la conținut

De ce faci burtă de bere și cum o dai jos?

Ar fi perfect dacă ai putea să bei câtă bere vrei și să nu lase nicio urmă în organismul tău. Doar că nu se întâmplă așa.

Consumul regulat de alcool dăunează grav sănătății. Trecem peste toate bolile groaznice pe care ar putea să le provoace și hai să ne oprim la excesul ponderal.

Calculul este relativ simplu. O sticlă de bere (500 ml) furnizează în jur de 150-200 kcal. Să zicem că bei în fiecare zi câte două beri, deci îți aduci în organism câte 300-400 kcal zilnic. Asta înseamnă că săptămânal ai un excedent de 2100-2800 kcal. Un calcul simplu ce conduce la un excedent anual de 109200 – 145600 kcal. Dacă transpunem aceste numere în kilograme de țesut adipos ajungem la 15-20 kilograme pe an!! (1 kg țesut adipos a fost echivalat cu 7000 kcal).

Trebuie reținut faptul că prezența alcoolului în organism limitează metabolizarea grăsimii ca substrat energetic.

Energia provenind din bere este considerată “goală” (calorii goale), în sensul că produsul respectiv nu ne aduce mare lucru din punct de vedere nutrițional, doar energie și atât. Acest lucru este valabil pentru toate băuturile alcoolice, nu numai pentru bere.

Este oare adevarat că berea îți face burta mare? E vorba de așa-zisa “beer belly” (burta băutorului de bere). Studiile au arătat că nu există o corelație directă între consumul de bere și apariția obezității abdominale (de exemplu, Bobak M, Skodova Z, Marmot M. Beer and obesity: a cross-sectional study. Eur J Clin Nutr 2003;57:1250–3.) Așadar, băutorii de bere nu prezintă o predispoziție mai mare pentru apariția obezității abdominale, nici raportat la cei care nu consumă alcool, nici la consumatorii de vin sau alte băuturi alcoolice. Berea (în exces) îngrașă pur și simplu, iar cei care au predispoziție pentru obezitate centrală, o vor dezvolta indiferent de sursa din care vine excedentul de energie.

Obezitatea centrală (sau abdominală, sau viscerală) se referă la acumularea de grăsime în cavitatea peritoneală, între organele interne (și nu trebuie confundată cu grăsimea subcutanată, care se află între piele și peretele muscular). Această acumulare de grăsime este extrem de periculoasă pentru sănătate, crescând seminificativ riscul apariției bolilor cardiovasculare, rezistenței la insulină și a diabetului zaharat tip 2, precum și predispoziției către diferite forme de cancer.

Cum o dai jos?

Grăsimea depusă în zona abdomenului este foarte încăpățânată și vei avea nevoie de voință și perseverență ca să scapi de ea. Cea mai bună metodă este să o “ataci” din toate părțile: consumă mai puține calorii (alege o dietă potrivită pentru tine) și începe să te miști. Exercițiile aerobice sunt cei mai mari aliați în lupta cu burta ta. Alergatul, mersul, înotul, mersul pe bicicletă – poți face orice atâta timp cât te ții de aceste exerciții până când transpiri. Încearcă să faci sport de 5 ori pe săptămână câte 30 de minute pe zi.

Sursa: nutritionist.info.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel