joi, august 18, 2022

Cauza de deces la bărbați după 60 de ani. Femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Ei „îmbătrânesc biologic mai repede”, explică un cercetător. Acest lucru este legat de pierderea cromozomului Y, care poate cauza cicatrizarea mușchiului inimii și poate duce la insuficiență cardiacă mortală. Descoperirile au fost publicate în revista Science.

De ce femeile trăiesc mai mult decât bărbații. Cauza majoră, explicată de cercetători

Insuficienta cardiaca este un sindrom complex determinat de incapacitatea inimii de a asigura debitul circulator necesar acoperirii nevoilor metabolice ale organismului cu pretul cresterii simptomatice a presiunilor de umplere a cordului.

Te-ar mai interesa: Fructe cu ”puteri miraculoase” asupra organismului...

Cauze insuficiență cardiacă:

  • Cea mai des întalnită cauză de insuficienta cardiaca este boala cardiacă ischemică, manifestata în principal prin infarctul miocardic. Boala cardiaca ischemica este cauzata, în principal, de ateroscleroza coronariana, adică îngustarea arterelor inimii prin depuneri de colesterol.
  • Factorii de risc pentru cardiopatia ischemica sunt fumatul, colesterolul mărit, obezitatea, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat. Alte cauze de insuficienta cardiaca pot fi: hipertensiunea arteriala netratata ce duce, în timp, la îngroșarea mușchiului cardiac și apoi la mărirea inimii și scăderea fracției de ejecție; afecțiunile valvulare – stenoza sau insuficienta aortica sau insuficienta mitrala în formele lor severe și prelungite, ce duc la suprasolicitarea și mărirea inimii; defecte cardiace congenitale care nu au fost corectate sau care au fost superficial tratate în copilărie.
  • Și excesul de alcool poate conduce la insuficienta cardiaca. Nici aritmiile nu trebuie neglijate, ele duc la slăbirea mușchiului inimii, și, în final, la insuficienta cardiaca. Pot fi și cauze genetice: cardiomiopatia hipertensiva, cardiomiopatia dilatativa, etc.

Conform ultimului studiu, 40% dintre bătrbații de 70 de ani suferă de pierderea acestui cromozom sexual masculin. În acest sens, bărbații ar putea beneficia de un medicament existent care vizează cicatricile periculoase ale țesutului.

Femeile au doi cromozomi X

Cromozomii sunt mănunchiuri de ADN din fiecare celulă care vin în perechi. Femeile au doi cromozomi X, în timp ce bărbații au un cromozom X și un cromozom Y.

”În special după vârsta de 60 de ani, bărbații mor mai repede decât femeile. Parcă îmbătrânesc biologic mai repede. Această nouă cercetare oferă indicii de ce bărbații au o durată de viață mai scurtă decât femeile”, a declarat profesorul Kenneth Walsh, de la Universitatea din Virginia potrivit Sky News.

Te-ar mai interesa: Atenție la fibromul uterin! Poate da complicații g...

Bărbați încep să-și piardă cromozomul Y pe măsură ce îmbătrânesc

„Pirfenidona poate ajuta la contracararea efectelor nocive ale pierderii cromozomilor”, a spus cercetătorul Kenneth Walsh de la Universitatea Virginia (UVA).

Experții au descoperit anterior că bărbații care suferă de pierderea cromozomului Y au mai multe șanse să moară la o vârstă mai fragedă și să sufere de afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer.

Așadar, pierderea cromozomilor cauzează în mod direct efecte dăunătoare sănătății bărbaților.

Te-ar mai interesa: 7 zodii vor da lovitura în curând! Ce îi așteaptă ...

Cercetătorii au testat pe șoareci tehnologia de editare a genelor pentru a dezvolta un model special cu scopul de a înțelege mai bine efectele pierderii cromozomului Y.

Ei au descoperit că pierderea a accelerat bolile legate de vârstă și i-a făcut pe șoareci mai predispuși la cicatrizarea inimii și a dus la moarte mai devreme.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, efectele pierderii cromozomului Y la bărbați, efectuând trei analize ale datelor compilate din studiul Biobank din Marea Britanie.

Te-ar mai interesa: Sfatul zilei de 18 august: Nativii Balanță trebuie...

Ei au descoperit că pierderea cromozomului Y a fost asociată cu boli cardiovasculare și insuficiență cardiacă.

Pe măsură ce pierderea cromozomilor a crescut, la fel a crescut și riscul de deces, au descoperit cercetătorii.

Ei au spus că descoperirile lor sugerează că vizarea efectelor pierderii cromozomului Y ar putea ajuta bărbații să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Te-ar mai interesa: Sarea, tratament eficient folosit de mii de ani...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private