Sari la conținut

De ce femeile trăiesc mai mult și sunt mai rezistente în fața bolilor decât bărbații?

În timp ce bărbaţii sunt ţintuiţi la pat de o răceală uşoară, femeile merg la serviciu sau rezolvă treburi gospodăreşti chiar şi atunci când sunt bolnave.

În astfel de situaţii, nu este vorba neapărat despre modalităţi diferite de a privi boala, ci despre diferenţe majore între sistemele imunitare ale celor două sexe. Medicii ne explică de ce, în ciuda aparenţelor, femeile sunt mai rezistente decât bărbaţii.

Potrivit unui studiu publicat recent în revista de biologie Bio Essays, femeile sunt programate genetic să fie mai rezistente la infecţii şi chiar la boli precum cancerul. Oamenii de ştiinţă susţin că secretul femeilor este reprezentat de un duplicat al cromozomului X.

Acesta este cel care dă sexul feminin, dar în acelaşi timp se crede că respectivul cromozom le oferă acces femeilor la molecule care pot regla nivelul proteinelor necesare sistemului imunitar, micromolecule de acid ribonucleic (ARN).

Se crede, de asemenea, că aceste molecule mici pot opri producţia anumitor proteine care favorizează dezvoltarea cancerului. „Gena care asigură imunitatea corespunzătoare a organismului este situată pe cromozomul X.

Femeia, având doi cromozomi X, are automat o şansă dublă la un sistem imunitar puternic”, explică Maria Puiu, profesor doctor în genetică medicală la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş”, din Timişoara.

Cromozomul Y, care dă sexul masculin, nu poate compensa pentru dublarea genei de imunitate în cazul femeilor. Acesta şi este motivul pentru care mortalitatea este mai crescută, în primul an de viaţă, în rândul bebeluşilor de sex masculin decât al celor de sex feminin, adaugă specialistul. În acest mod poate fi explicată şi speranţa de viaţă cu 10% mai mare în cazul femeilor.

Un specialist american în microbiologie moleculară vine cu o explicaţie care aduce în prim plan un alt aspect – hormonii. Se consideră că hormonii responsabili de schimbările care au loc în organismul femeilor ar putea avea un rol în prevenirea îmbolnăvirilor.

„Multe dintre celulele noastre imune au receptori pentru hormoni precum estrogenii, ceea ce înseamnă că estrogenii pot regla funcţionarea acestor celule şi modul în care ele răspund la microbi sau alergeni”, explică Sabra Klein, asistent universitar la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, din Statele Unite.

Specialistul adaugă că sistemul imunitar al femeilor este mai puternic atât datorită hormonilor, cât şi datorită genelor.

Pe de altă parte, sistemul imunitar al femeilor poate fi atât de puternic încât să declanşeze o afecţiune autoimună, un termen care înglobează bolile în care organismul ajunge să atace propriile celule.

Studiile arată că femeile sunt mai predispuse la boli precum lupusul sau artrita reumatoidă. „Cine lucrează mai mult poate greşi mai mult”, explică geneticianul Maria Puiu această predispoziţie. „Astfel de boli apar ca urmare a unui dezechilibru sau a unei mutaţii determinate de un factor de mediu”, adaugă medicul.

În toate culturile, femeile au o speranţă de viaţă mai mare decât bărbaţii. Chiar dacă stilul de viaţă al femeilor s-a schimbat (muncesc, beau, fumează, sunt supuse stresului), decalajul nu numai că nu s-a redus, dar s-a şi adâncit în favoarea lor.

„Există mai multe explicaţii: femeile merg la medic mai des decât bărbaţii, iar cromozomii feminini sunt mai rezistenţi, ceea ce arată că e greşit conceptul de sex slab. Nu în ultimul rând, activitatea femeilor nu este atât de solicitantă: bărbaţii duc greul muncilor fizice, care diminuează mult mai rapid rezervele biologice decât activitatea intelectuală”, explică gerontologul Ana Capisizu, de la spitalul „Sfântul Luca” din Bucureşti.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel