sâmbătă, iunie 25, 2022

Peste un miliard de persoane de pe plan mondial sunt fumători. Mai devreme sau mai târziu,  o parte semnificativă din totalul fumătorilor mor din cauza unor boli asociate fumatului. OMS afirmă că este „una din cele mai mari ameninţări la adresa sănătăţii publice cu care s-a confruntat vreodată lumea”.

De ce FUMĂTORII nu fac niciodată CANCER pulmonar. Au un avantaj inerent

Fumatul provoacă, între altele, cancer pulmonar, adesea fatal, dar şi alte boli respiratorii cronice, şi reprezintă un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare, ucigaşul nr.1 în lume.

Te-ar mai interesa: Cum arată viitoarea soție a lui George Simion. Ili...

Fără îndoială, cel mai sigur mod de a vă proteja împotriva cancerului pulmonar este să evitați fumatul și, în același timp, este adevărat că nu toți fumătorii pe viață sunt condamnați să dezvolte cancer.

În rândul persoanelor care fumează, dar care nu dezvoltă niciodată cancer pulmonar, cercetătorii au descoperit un avantaj inerent.

Celulele care le alcătuiesc plămânii par să fie mai puțin predispuse la mutații în timp. Descoperirile sugerează că genele de refacere a ADN-ului sunt mai active în rândul unor persoane, ceea ce poate proteja împotriva apariției cancerului, chiar și atunci când o persoană fumează regulat.

Te-ar mai interesa: Astrolog: Sufletul vine și se lipește de mamă cu u...

Studiul s-a folosit de mostre prelevate de la 14 persoane care nu au fumat niciodată, dar și de la 19 fumători. Celulele de suprafață recoltate din plămânii participanților au fost secvențiate individual pentru a măsura mutațiile din genomul lor.

„Aceste celule pulmonare supraviețuiesc ani întregi, chiar decenii, și astfel pot acumula mutații atât odată cu vârsta, cât și pe măsură ce se dezvoltă obiceiul de a fuma”, explică epidemiologul și pneumologul Simon Spivack de la Colegiul de Medicină Albert Einstein.

Te-ar mai interesa: Leacul care vindecă boli grave. Lidia Fecioru: ...

Fumul de tutun, deteriorează ADN-ului în plămâni

Fumul de tutun a fost asociat de mult timp cu declanșarea deteriorării ADN-ului în plămâni, dar noul studiu a constatat că nu toți fumătorii sunt în aceeași situație. În timp ce cantitatea de țigări fumate de o persoană a fost legată de o creștere a ratelor de mutații celulare, după echivalentul a aproximativ 23 de ani de fumat un pachet pe zi, acest risc se stabilizează.

Descoperirile ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care 80 până la 90 la sută dintre fumătorii pe viață nu dezvoltă niciodată cancer pulmonar. De asemenea, ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care unele persoane care nu fumează deloc dezvoltă tumori.

Te-ar mai interesa: O actriță celebră șochează: „Am pierdut nouă copii...

În timp ce fumul toxic de tutun pare să declanșeze mutații extracelulare în plămâni, faptul că aceste mutații se transformă sau nu în tumori depinde de cât de bine poate organismul să reducă deteriorarea ADN-ului, potrivit ilike-it.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private