Sari la conținut

De ce îmi simt urechile înfundate? Cauze și ce poți să faci

Sursa foto: Pexels

Urechile tale se pot înfunda din cauza acumulării de ceară sau presiunii atmosferice atunci când te afli la o altitudine mai mare. În alte situații, poate exista o cauză mai gravă, neidentificată.

Chiar dacă o ureche înfundată nu provoacă adesea durere sau disconfort, sunetele distorsionate pot fi o adevărată pacoste.

Această problemă se poate remedia pe cont propriu în câteva ore sau zile, în funcție de cauză. Cu toate acestea, există o varietate de remedii naturale pe care le poți încerca la domiciliu pentru a-ți desfunda urechile.

Totuși, reține că, pe măsură ce tratezi o ureche înfundată, este util să identifici posibilele cauze ale blocajului. În acest sens, medicul îți poate indica cel mai bun mod de a ameliora situația și de a preveni problemele viitoare.

Cauzele urechilor înfundate

Iată de ce ți se pot înfunda urechile:

  • Blocajul sau disfuncția tubului eustachian este o posibilă cauză a urechilor înfundate. Deblocarea urechii în acest caz este importantă deoarece problema poate provoca infecții la nivelul urechilor;
  • Altitudine mare. Unii oameni pot experimenta înfundarea temporară a urechilor în timp ce fac scufundări, dar sunt mai frecvente atunci când călătoresc cu avionul;
  • Infecții. Există două tipuri de infecții ale urechii: infecția urechii externe (otita externă) și infecția urechii mijlocii (otită);
  • Ceară de urechi. Ceara este moale în mod normal, dar se poate întări și poate provoca un blocaj la nivelul urechilor;
  • Colesteatom. Acesta reprezintă o creștere anormală a pielii în spatele timpanului. Poate fi cauzat de infecții la nivelul urechii medii sau poate fi prezent de la naștere.

Poți afla mai multe despre urechile înfundate pe site-ul drmax.ro.

Metode de desfundare a urechilor la domiciliu

Deși o ureche înfundată poate fi cu adevărat o distragere enervantă, în funcție de cauză, poate fi tratată cu diferite remedii la domiciliu.

Eliberează fluidul din ureche

Atunci când cauza înfundării este lichidul prins în canalul urechii, poți introduce degetul arătător în urechea afectată și poți mișca ușor în sus și în jos.

Ce ar mai putea ajuta la remedierea problemei este utilizarea unui uscător de păr setat la putere mică pe care să-l ții la câțiva centimetri de ureche.

Inspiră aburi

Pornește dușul cu apă fierbinte și stai în baie. Aburul rezultat poate ajuta la slăbirea blocajului din ureche.

O altă opțiune este să plasezi un prosop fierbinte sau cald peste ureche.

Folosește picături de urechi

Picăturile de urechi speciale pot înmuia și elibera cerumenul din canal. De asemenea, poți plasa picături de ulei mineral cald, ulei pentru copii sau peroxid de hidrogen în ureche folosind un picurător dedicat.

Ține-ți capul înclinat timp de câteva secunde după aplicarea picăturilor pentru a elimina ceara. Nu utiliza un bețișor de ureche sau alte obiecte pentru îndepărtarea acesteia.

Adresează-te unui medic specialist dacă nu reusești să-ți desfunzi urechile cu aceste remedii la domiciliu. În cazul în care ceara este excesivă, poate fi necesară îndepărtarea manuală a acesteia de către un medic specialist ORL.

Dacă ai un blocaj la nivelul tubului eustachian, medicul îți poate prescrie un tratament medicamentos pentru remedierea problemei.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel