joi, martie 30, 2023

De ce întârzie menstruația. Majoritatea femeilor au între 11 și 13 menstruații în fiecare an, însă fiecare organism este diferit, la fel și regularitatea ciclurilor menstruale. Chiar și în lipsa menstruației pe perioade lungi de timp, o femeie poate să rămână însărcinată. Odată exclusă posibilitatea instalarii unei sarcini, alte cauze ale întârzierii menstruației pot fi:

De ce întârzie menstruația. Stresul

Evenimentele traumatizante și situațiile stresante, negestionate corespunzător, pot cauza amenoreea hipotalamică. Hipotalamusul este o regiune cerebrală afectată intens de stres, cu rol în secreția hormonilor de care depinde regularitatea ciclului menstrual.

Te-ar mai interesa: Dr. Radu Berceanu, medic oncolog cu performanțe în...

Disfuncțiile glandei tiroide

Glanda tiroidă, localizată la nivelul gâtului, reglează metabolismul și interacționează cu alte sisteme ale organismului, contribuind la buna lor funcționare. Orice disfuncție a glandei tiroide (hipertiroidism, hipotiroidism), poate cauza simptome printre care și tulburările menstruale.

Sindromul ovarului polichistic

Sindromul ovarului polichistic cauzează tulburări hormonale pe fondul lipsei ovulației, conducând la o secreție insuficientă de estrogen, progesteron și testosteron. Afecțiunea poate favoriza instalarea amenoreei sau întârzieri ale menstruației, precum și apariția pilozității excesive, dificultatea pierderii kilogramelor în plus sau infertilitatea. Tratamentul de specialitate este singura cale prin care aceste simptome pot fi ameliorate.

Te-ar mai interesa: Mirosul ciudat care anunță că ai DIABET. Plus alte...

Bolile cronice

Orice boală cronică nediagnosticată și netratată (boala celiacă, de pilda) produce disfuncții în organism, printre care se pot număra și tulburările menstruale.

Metodele contraceptive

Întârzierea menstruației poate fi și rezultatul folosirii pilulelor contraceptive. Anticoncepționalele cu doze mici de hormoni sunt deseori cauza menstrelor neregulate, alături de alte metode de contracepție, precum steriletul, injecțiile cu hormoni sau alte implanturi menite să protejeze împotriva sarcinilor nedorite.

Te-ar mai interesa: Rafila acuză interese politice în gestionarea fond...

Întreruperea unui tratament cu anticoncepționale predispune, de asemenea, la menstruații neregulate. Această problemă se rezolvă de la sine în decurs de câteva luni.

De ce întârzie menstruația. Menopauza prematură

Atunci când femeile mai tinere de 40 de ani suferă tulburări hormonale, pot intra la menopauză prematură. Aceasta se manifestă prin lipsa menstrei, bufeuri, transpirații nocturne și uscăciune vaginală. Menopauza precoce poate fi diagnosticată exclusiv de medicul ginecolog.

Te-ar mai interesa: Zodiile peste care dă norocul, în aprilie: li se s...

Dereglările ritmului circadian

Schimbările bruște în programul zilnic, care bulversează ritmul circadian al corpului (tranziția de la ture de zi la ture de noapte, de pild), pot avea efecte asupra regularității menstruației. În acest caz, se recomandă păstrarea unui program de odihnă fix pe termen lung, pentru reglarea ciclului menstrual.

Schimbarea medicamentelor

Femeile care au urmat un anumit tratament medicamentos o perioadă lungă de timp și încep altul nou, pot observa întârzieri ale ciclului menstrual. Medicul poate stabili dacă aceasta este cauza menstrelor dereglate și poate găsi o alternativă terapeutică pentru remedierea problemei.

Te-ar mai interesa: INSP: Creştere bruscă a numărului de viroze. Peste...

Calculul greșit al ciclului menstrual

Durata ciclului menstrual variază de la o femeie la alta. Chiar dacă perioada medie este în general de 28 de ani, aceasta poate să nu fie valabilă în toate cazurile. Așadar, numeroase femei cred că menstruația întârzie, orientandu-se în funcție de reperele generale privind durata normală a ciclului.

De ce întârzie menstruația

Alte cauze:

– oscilațiile extreme de greutate (slăbit sau îngrășat excesive);
– subponderalitatea și obezitatea;
– tulburările alimentare (bulimina și anorexia);
– exerciții fizice intense (întârzierile menstruale sunt frecvente în rândul atletelor de performanță);

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private