Sari la conținut

De ce lipsesc testele de salivă din școli? Ioana Mihăilă: „E inexplicabilă lipsa de acțiune a lui Alexandru Rafila în plin val 5”

Test covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Limba COVID, simptomul care indică infecția cu coronavirus

De ce lipsesc testele de salivă din școli? Ioana Mihăilă: „E inexplicabilă lipsa de acțiune a lui Alexandru Rafila în plin val 5”.

În încercarea de a explica lipsa testelor Covid din școli, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) nu are soluție pentru distribuirea testelor în școli. Mai mult, ministrul a precizat că IGSU semnează contractele, face recepţia şi le transmite inspectoratelor şcolare judeţene care aşteaptă în continuare de la IGSU aceste teste

„Noi cerem în permanenţă şi cerem de mult timp. Agenţia Medicamentului a elaborat cerinţele de performanţă, e discutabil. Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate a organizat licitaţia, a semnat acordurile-cadru. IGSU semnează contractele, face recepţia şi le transmite inspectoratelor şcolare judeţene care aşteaptă în continuare de la IGSU aceste teste. Nu mă interesează explicaţiile, noi avem nevoie de teste în şcoală pentru a avea un mediu sigur în şcoală”, a explicat ministrul Educaţiei.

De ce lipsesc testele de salivă din școli?

În acest context, fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, susține că motivul pentru care lipsesc testele din școli este faptul că „licitația pentru achiziție este blocată în contestații”. Mihăilă îl avertizează pe Alexandru Rafila că s-ar putea folosi de cadrul semnat cu Comisia Europeană, prin care ar putea achiziționa teste nazale.

„Ministerul Sănătății are un acord cadru pentru teste cu Comisia Europeană, dar nu îl folosește. Între timp, testele lipsesc din școli, iar copiii României se îmbolnăvesc

Testele de salivă lipsesc din școli. Pe românește asta înseamnă că nu se testează copiii la școală. Motivul: licitația pentru achiziție este blocată în contestații.

În doar două săptămâni, numărul copiilor infectați ZILNIC cu virusul SARS-CoV2 a crescut de mai bine de 10 ori.

  • 2 ianuarie: 124 de cazuri de infectare în intervalul de vârstă 0-19 ani
  • 17 ianuarie: 1.800 de cazuri de infectare în intervalul de vârstă 0-19 ani

Ioana Mihăilă: „E inexplicabilă lipsa de acțiune a lui Alexandru Rafila în plin val 5”

Astăzi am ajuns la 16.760 de cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore. 348 de minori sunt internați în spitale.

Alexandru Rafila știe foarte bine că are un acord cadru semnat cu Comisia Europeană prin care ar putea achiziționa teste „clasice” (nazale). Dacă nu știe e și mai grav.

De ce nu se folosește de acest acord? N-ar trebui decât să dea o comandă și să distribuie testele în școli.

E inexplicabilă lipsa de acțiune a lui Alexandru Rafila în plin val 5 al acestei pandemii”, a scris Ioana Mihăilă pe pagina sa de Facebook.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel