Sari la conținut

”De ce mă înțeapă inima?” Cele mai frecvente cauze ale junghiurilor intercostale

”De ce mă înțeapă inima?” Înțepăturile la inimă sunt, adesea, asociate cu afecțiunile cardiovasculare. Deși aceste boli pot cauza într-adevăr înțepături și dureri toracice, pot fi provocate și de manifestări mai puțin grave. Iată alte cauze ale întepăturilor de inimă, mai puțin cunoscute, care nu implică probleme serioase de sănătate.

Deși înțepăturile la inimă cu indică întotdeauna o problemă gravă de sănătate, acestea pot supune organismul unui stres suplimentar. Acest lucru poate, într-adevăr, să agraveze afecțiunile deja existente. Cu toate acestea, este recomandat să îi comunici medicului tău simptomele manifestate, pentru a determina cauza exactă.

Înțepăturile la inimă pot avea cauze inofensive

Efortul fizic

Atat pozitia fixa, timp indelungat, precum cea in sezut, la birou, cat si efortul fizic intens, precum cel facut de sportivi sau in timpul activitatilor la sala de fitness pot genera junghiuri intercostale, confundate cu intepaturile inimii. Intensitatea acestor dureri se diminueaza cu ajutorul antiiflamatoarelor.

Dificultăți respiratorii

Ingreunarea respiratiei ca urmare a racelilor sau a bronsitelor cauzeaza palpitatii, iar ritmul cardiac crescut este resimtit adesea ca o durere la nivelul inimii.

Anxietate și atacuri de panică

Unul dintre simptomele asociate anxietatii este tocmai dificultatea in a inhala suficient aer, fapt care sporeste starea de stres si creste numarul batailor inimii, de unde si intepaturile la nivelul inimii.

„Stresul, emoţiile puternice, examenele, supărările sunt responsabile, de cele mai multe ori, de înţepăturile de inimă specifice tinereţii. Aceste manifestări nu sunt periculoase şi cedează după administrarea calmantelor, anxioliticelor. Apa cu zahăr este un mit şi este eficientă doar în caz de hipoglicemie, în acele momente important este ca pacientul să rămână nemişcat”, explică conf. dr Florin Mitu.

În cazul în care înţepăturile de inimă sunt provocate de spasmofilie sau de atacuri de panică, se va trata lipsa de calciu şi de magneziu, minerale necesare unei contracţii normale a muşchiului inimii.

De asemenea, înţepăturile de inimă pot fi simptome ale bolilor endocrine, în special hipertiroidie, dar şi ale bolilor pulmonare, precum pneumoniile, bronşitele şi bronhopneumoniile. Aceste afecţiuni nu trebuie neglijate, întrucât pot degenera în miocardită, inflamaţie a muşchiului inimii care, netratată corect, poate duce la insuficienţă cardiacă.

Mese copioase

Intepaturile la nivelul inimii pot fi usor confundate cu durerile de ficat sau cu intepaturile care se resimt in momentul in care bila este suprasolicitata ca urmare a unei alimentatii bogate in grasimi sau in zaharuri.

Reflux gastroesofagian

Înțepăturile de la nivelul inimii se pot manifesta atunci când atunci cand acidul gastric din stomac se intoarce in esofag. Această afecțiune este cunoscută sub denumirea de reflux gastroesofagian.

Afecțiuni ale inimii

Afectiuni ale inimii. Angina pectorala este provocata de reducerea fluxului sangvin la nivelul inimii ca urmare a unui blocaj in vasele de sange.

Angina pectorala se manifesta ca o durere la nivel toracic, insotita de intepaturi in inima, si este un semnal care indica faptul ca pacientul ar putea suferi, in viitor, un atac de cord.

În timp ce înţepăturile de inima cauzate de alte boli decât cele cardiace sunt de scurtă durată, localizate într-un punct fix şi dispar la schimbarea poziţiei, durerea de natură cardiacă acoperă o suprafaţă mai mare a pieptului şi, de cele mai multe ori, iradiază spre interiorul umărului, braţului şi mâinii stângi.

În plus, durerea anginoasă durează în jur de zece minute, iar dacă depăşeşte o jumătate de oră, intervine riscul de infarct miocardic, caz în care durerile sunt însoţite de transpiraţii reci, hipotensiune, ameţeli şi asfixiere. Bărbaţii fumători, cu obezitate abdominală şi funcţii de conducere sunt cei mai predispuşi la infarct miocardic.

De asemenea, înţepăturile de inimă pot fi simptome ale bolilor endocrine, în special hipertiroidie, dar şi ale bolilor pulmonare, precum pneumoniile, bronşitele şi bronhopneumoniile. Aceste afecţiuni nu trebuie neglijate, întrucât pot degenera în miocardită, inflamaţie a muşchiului inimii care, netratată corect, poate duce la insuficienţă cardiacă.

Pentru a determina cauza exactă a înțepăturilor, este indicat să consulți un medic. 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel