Sari la conținut

De ce mă trezesc cu nasul înfundat? Iată care pot fi cauzele

nas infundat
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
spalaturi nazale

Dacă te trezești cu nasul înfundt, indiferent de anotimp, medicii spun că această problemă paote ascunde afecțiuni sau cauze la care niciodată nu te-ai fi gândit.

Nasul înfundat sau congestia nazală, termen medical, poate fi cauzată de o alergie, unele medicamente sau dezechilibrele hormonale.

Potrivit specialiștilor, răcelile nu sunt singurele vinovate de secrețiile nazale abundente. Rinita alergică este o altă cauză destul de comună primăvara sau iarna. Alergiile la polen organismul determină un răspuns inflamator care duce la apariția secrețiilor nazale.

Medicamente, precum antihistaminicele orale sau sub formă de spray nazal ameliorează acest simptom alergic extrem de neplăcut.

Aerul rece este o altă cauză, care usucă mucoasa nazală sau duce la apariția secrețiilor nazale mai abundentă. Așadar, în cazul în care te trezești cu nasul înfundat dimineața, dacă temperatura din cameră a scăzut prea mult, aceasta este consecința.

Medicii alergologi spun că alimentele picante consumate seara este, de asemenea, o posibilă explicație a faptului că te trezești cu nasul înfundat dimineața. Deci, alimentele picante stimulează nervul trigemen, nerv ce declanșează un răspuns inflamator la nivelul mucoasei nazale.

O altă cauză sunt medicamentele. Ele pot avea drept reacțîi adverse rinita și secrețiile nazale abundente. Printre acestea se numără antihipertensivele, anticoncepționalele, analgezicele, antidepresivele, pastilele recomandate pentru prostată sau disfuncțîi erectile.

Când este congestia nazală o urgență medicală

Congestia nazală care se manifestă pe termen lung și care nu are o cauză anume trebuie să te trimită la medic pentru mai multe investigațîi. În cazul în care congestia nazală este însoțită de următoarele simptome, apelează de urgență la serviciile medicale:

  • Febra crescută care durează mai mult de trei zile;
  • Confuzie, dezorientare sau chiar leșîn;
  • Tumefiere (umflare) și urticarie pe o zonă extinsă a feței sau a gâtului;
  • Tuse puternică și spută verde, galbenă sau maronie;
  • Edem al gâtului, limbii, buzelor sau ochilor;
  • Senzație de îngustare la nivelul gâtului și incapacitate de deglutiție.

Deși nasul înfundat nu este, în majoritatea cazurilor, un simptom îngrijorător, atunci când apare la copii mici și nou-născuți este destul de periculos, deoarece poate duce la afecțiuni respiratorii severe, precum și la tulburări de limbaj ori de auz. Din acest motiv, congestia nazală la copii nu trebuie neglijată, fiind necesar un tratament conform specificațiilor medicului pediatru.

Lichidului cefalorahidian

O situație mai neobișnuită apare atunci când din nas se curge un lichid atunci când te apleci. Rinoreea lichidului cefalorahidian (LCR) este o afecțiune în care lichidul care înconjoară creierul se scurge în nas și sinusuri. Traumele capului, intervențiile chirurgicale sau chiar malformațiile congenitale pot face un orificiu de comunicare  în membranele care rețîn acest lichid. Acesta se scurge în nas sau ureche, provocând secrețîi apoase. Este însoțită însă și de alte simptome:

  • Lichidul din nas este apos și limpede
  • Picurare în gât
  • Picăturile cresc când vă aplecați
  • Dureri de cap
  • Un gust sărat sau metalic în gură
  • Congestie nazală
  • Ameţeală
  • Țiuit în urechi

A avea aceste simptome nu înseamnă obligatoriu că aveți rinoree LCR. Veți avea nevoie de un diagnostic de la un specialist ORL și se vă testa secreția. Este posibil să fie nevoie și de un CT cranian pentru a localiza scurgerea.

Uneori, tot ce ai nevoie pentru a te vindeca este odihna la pat. În alte cazuri, aveți nevoie de tratament pentru a opri scurgerea sau medicamentele pot ajuta la reducerea producției de lichid care înconjoară creierul pentru a reduce presiunea și permit scurgerii să se sigileze de la sine.În alte situațîi poate fi necesară operație pentru repararea orificiului prin manevre endoscopice. Se pot folosi pielea sau osul din interiorul nasului sau bucăți mici de piele ori grăsime din abdomen pentru a ajuta la repararea scurgerii. Operația necesită de obicei o spitalizare de două-trei zile.

 

Tratament

Antihistaminicele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi acesta blochează acest proces și pot ameliora simptomele congestiei nazale.

Decongestionantele pot reduce inflamația în interiorul nasului și a sinusurilor și vă pot ajuta să respirați mai ușor. Dacă aveți congestie nazală sau sinusală, atunci un decongestionant poate fi de ajutor, dar îi pot face pe unii oameni hiperactivi sau să tulbure somnul.

De asemenea, pot crește tensiunea arterială și ritmul cardiac și pot crește riscul  de atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Un studiu a arătat că adăugarea fototerapiei intranazale cu o combinație de terapie cu ultraviolete de tip UVA, UVB și lumină vizibilă la tratamentul nazal cu dipropionat de beclometazonă îmbunătățește în mod obiectiv permeabilitatea nazală la paciențîi cu rinită alergică sezonieră 1.

În general, dacă tensiunea arterială este bine controlată cu medicamente, un decongestionant nu ar trebui să fie o problemă atâta timp cât vă monitorizați tensiunea arterială, dar nu este valabil în cazul unor anumite tipuri de medicamente pentru tensiunea arterială. Consultați-vă cu medicul sau cu farmacistul despre ce ar putea funcționa mai bine, dar mai ales perioada limitată de timp cât pot fi folosite.

Decongestionantele nazale acționează rapid pentru a deschide căile respiratorii. Dar dacă le folosești mai mult de trei zile la rând, s-ar putea să ai un „efect de rebound” și să ajungi mai congestionat decât erai la început.

Unii medici sugerează utilizarea unui spray salin în locul unui spray medicamentos. Spray-ul salin funcționează mai lent, însă utilizarea în timp are efecte bune, de menținere a unei umidități adecvate și îmbunătățirea circulației, și în plus nu are efect de rebound.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel