Categories: Ştiri sănătate

De ce mai sună oamenii la 112. Aproape jumătate din apeluri au fost…

De ce mai sună oamenii la 112. Peste 2 milioane de apeluri n-au avut legătură cu urgența. Totuși, vestea bună este că numărul apelurilor false este în scădere. 

Numărul de urgenţă 112 a fost apelat până acum de peste cinci milioane de ori, mai mult de două milioane reprezentând apeluri non-urgente: oameni care au sunat pentru a glumi, pentru a aduce injurii operatorilor sau fără a spune nimic, potrivit Rador.

Prezenţi în judeţul Sălaj, la Zalău, oficiali ai Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă au îndemnat populaţia să înţeleagă că numărul 112 trebuie apelat numai în situaţii cu adevărat de urgenţă.

Mai puține apeluri false

Autorităţile spun că posibilităţile de depistare a celor care anunţă situaţii de urgenţă false sunt tot mai mari, iar numărul solicitărilor pentru urgenţe neadevărate a început să scadă.

Potrivit coordonatorului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), doctorul Raed Arafat, numărul solicitărilor false cu care se confruntă serviciile medicale de urgenţă din România a început să scadă.

Solicitările false majoritatea se filtrează la nivelul 112 înainte să ajungă să fie trimis SMURD-ul, sau Ambulanţa sau serviciile de urgenţă în general.

„Dacă mai scapă câte unul, normal că orice apel fals poate să însemne viaţa unor oameni pierdută, pentru că maşina pe care o trimitem la un apel fals, mai ales dacă e la o distanţă, este scoasă din funcţie pentru un caz real”, a spus șeful DSU, citat de Rador.

Apeluri false care solicită elicopter

De asemenea, Raed Arafat a mai menționat că „sunt unele apeluri care pot să genereze şi trimiterea elicopterului la un accident sau la ceva, dacă este anunţat fals; afectează întregul sistem de urgenţă apelurile false şi apelurile, să zicem, rău intenţionate.

Şi sperăm ca populaţia să înţeleagă că astfel de resurse sunt foarte scumpe şi nu este voie să fie folosite, să spunem, în bătaie de joc şi să răspundă la un apel fals, când ele sunt aşteptate de cineva care are viaţa agăţată între viaţă şi moarte, cum se spune, şi unde trebuie să se intervină urgent şi elicopterul sau orice mijloc de intervenţie să fie angajat într-un răspuns la un apel fals”, a mai explicat șeful DSU.

Așadar, înainte de a suna la 112, să ne gândim dacă este o urgență sau nu. Poate că în timpul pe care operatorul îl pierde cu noi, altcineva chiar are o urgență.

Recent Posts

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică care poate vindeca orice, mai puțin MOARTEA: Să o luăm preventive. Este anticancerigen…

Dr. Adina Alberts, despre planta biblică. Cum să prevenim cancerul cu produse naturale. Sfaturile medicului…

4 ore ago

Horoscop 15 mai 2024. Berbec, nu te grăbi să dai un răspuns. Vărsător, te poți confrunta cu mici piedici

Horoscop 15 mai 2024. Nativii din zodia Berbec este sfătuită de astrologi să nu se…

5 ore ago

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce criterii trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot primi 1.400 lei de la stat. Când se dau banii și ce…

5 ore ago

Medic român: Bolile de piele au un impact foarte mare

Bolnavii de cancer de piele au nevoie de consiliere psihologică pentru a face față emoțiilor…

6 ore ago

Cum se pregătesc oamenii de știință pentru o nouă pandemie: Protecție mai largă pentru omenire

Nou modul de protecție împotriva amenințărilor pandemice viitoare. oamenii de știință iau în considerare modul…

6 ore ago

Bucureștiul are un nou Spital de Stomatologie. Unde este situat și ce are în dotare unitatea medicală

Bucureștiul are acum un nou Spital de Stomatologie. Unitatea se află în sectorul 4.  Această…

7 ore ago

Citeste si: