Sari la conținut

De ce mezelurile devin lipicioase? Atenție! Carnea folosită ar putea proveni de la un animal bolnav

Sursa: Unsplash

Din cuprinsul articolului

Este cunoscut faptul că mezelurile nu fac parte din categoria celor mai sănătoase alimente. Adesea, acestea sunt intens procesate și pline de aditivi și E-uri.

Majoritatea mezelurilor din comerț sunt intens procesate și conțin un nivel prea mare de aditivi și coloranți pentru a le îmbunătăți aroma și aspectul.

În acest sens, este important să citești cu atenție eticheta și să nu alegi produsele foarte ieftine. De cele mai multe ori, acestea sunt pline de substanțe dăunătoare.

Aceste substanțe alterează aspectul și gustul produselor după deschidere. Astfel, se poate dezvolta acea peliculă lipicioasă, care apare după deschiderea mezelurilor și păstrarea acestora la frigider.

De ce devin mezelurile lipicioase?

„Citirea etichetei nu lămureşte majoritatea oamenilor. E-urile trecute acolo nu explică clar conţinutul lor”, spune Liana Conţiu, nutriţionist– dietetician, specialist în Nutriţie Clinică şi Comunitară din Târgu Mureş, potrivit realitatea.net.

Ne putem da seama foarte simplu dacă produsele nu sunt de calitate superioară.  De obicei, preţul mic şi termenul de valabilitate îndelungat ne poate confirma banuiala că sunt nişte produse artificiale. Eticheta, în acest caz, este aliatul nostru principal. Este necesar să știi cum să citești o etichetă și ce anume să eviți.

Ce conţin mezelurile? Dincolo de carne de proastă calitate, se foloseşte o cantitate mare de apă şi grăsime care măresc cantitatea de produs.

„Cantitatea de carne e nesemnificativă, o mare parte sunt tocăturile – carne dezosată mecanic- în mare parte resturi de carne. Şi apoi urmează lista aditivilor: glutamat monosodic care dă gust foarte bun şi provoacă dependenţă, nitriţi şi nitraţi de sodiu, arome sintetice, coloranţi”, mai spune Liana Conţiu.

Toate aceste adaosuri, cum ar fi amidonul, plus faptul că mezelurile nu sunt tocmai proaspete sau calitatea cărnii nu este cea mai bună le fac lipicioase, după câteva zile de stat la frigider.

Cu atât mai mult există şi studii care arată că, atunci când carnea de vită folosită la producerea mezelurilor provine de la un animal bolnav, produsul finit capătă acea peliculă lipicioasă.

 

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel