Sari la conținut

De ce ne invadează furnicile casele și cum putem scăpa de ele rapid și eficient

furnici
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum poți să scapi de furnici rapid și eficient

De ce ne invadează furnicile casele și cum să scapi de ele. E bine să reții că furnicile vin în case în căutarea a trei lucruri de bază: hrană, apă și habitatul de cuibărit.

Motivul principal pentru care ne trezim cu ele acasă este hrana, iar multe specii de furnici iubesc proteinele, dulciurile și grăsimile.Înainte de a trata problema, trebuie să-ți dai seama ce anume atrage furnicile în casa ta. Iată de ce sunt atrase cel mai mult micile insecte:

De ce intră furnicile în case: 1. Surse de alimente disponibile

Furnicile se vor invita singure dacă există o sursă de hrană disponibilă, cum ar fi recipiente deschise sau firimituri, așa că este important să fii foarte ordonat. Cele mai multe specii de furnici iubesc zahărul, grăsimile și carbohidrații, potrivit Capital.

„Când vine vorba de mâncare, furnicile sunt atrase în interiorul caselor din cauza igienizării proaste, cum ar fi lăsarea vaselor nespălate în chiuvetă, firimiturile de pe blaturi și podele sau gunoiul”, adaugă Ian Williams.

Experții recomandă momeli insecticide deoarece furnicile care caută hrană vor duce momeala înapoi în cuib, ucigând întreaga colonie.

De ce intră furnicile în case: 2. Vremea proastă

Furnicile sunt creaturi cu sânge rece, care se bazează pe mediu pentru a-și regla temperatura corpului.

„În timpul iernii, pot căuta interiorul confortabil al casei pentru a evita frigul. În plus, unor furnici, cum ar fi furnicile dulgher, care de multe ori se cuibăresc în lemn, le va fi mai greu să reziste structurilor pe care le construim”, spune etnomologul Cody James Pace.

Va trebui să vă verificați ușile, ferestrele și pereții dacă nu există crăpături sau goluri pe care furnicile le pot folosi pentru a intra.

„Majoritatea furnicilor trebuie să găsească o zonă în care să se cuibărească, protejate de extreme, cum ar fi temperatura și umiditatea, departe de potențialii prădători”, adaugă el.

furnici
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De ce intră furnicile în case: 3. Murdăria din casă

Furnicile se dezvoltă în jurul locurilor unde este murdărie, deoarece le oferă mai multe locuri unde să se ascundă.

„Măturați și spălați în mod regulat podelele și asigurați-vă că igienizați bine bolurile animalelor de companie, după ce au mâncat”, recomandă Pace.

De ce intră furnicile în case: 4. Crăpături în zid sau în alte locuri din casă

Dacă aveți furnici, există șanse mari ca acestea să intre destul de ușor datorită crăpăturilor din toată casa. Investiți într-un kit de reparare a acestor crăpături.

„Este mai ușor pentru furnici să intre în casă dacă aveți multe goluri în structură. Crăpăturile din tocurile ușilor, din pervazul ferestrelor și din fundație cresc probabilitatea de infestare a furnicilor într-o casă”, spune Nicole Carpenter.

„Nu uitați să tratați zonele ascunse, precum prize electrice și comutatoare, deoarece acestea pot fi, de asemenea, puncte de intrare pentru furnici”, spune Ian Williams.

De ce intră furnicile în case: 5. Scurgeri și umiditate

Furnicile sunt atrase și de problemele la instalații sanitare și scurgeri. Furnicile gravitează spre umiditate atunci când au nevoie să depună ouă.

„Unele specii, cum ar fi furnica faraon, trebuie să se cuibărească aproape de o sursă de apă sigură. Alte furnici, precum furnica dulgher, sunt atrase de lemnul umed, deoarece poate fi excavat mai ușor, iar o țeavă cu scurgeri poate oferi suficientă umiditate pentru a susține o întreagă infestare cu furnici”, spune Cody James Pace.

„Furnicile dulgher reprezintă în mod special o amenințare pentru structura caselor. Sunt atrase de lemnul deteriorat din cauza scurgerilor de apă, de lemnul de foc stivuit aproape de o casă și de buștenii putreziți”, a explicat și Ian Williams.

În plus, umiditatea poate fi o problemă de bucătărie, potrivit Dr. Allen, care sugerează să fiți atenți la frigider deoarece ar putea duce la probleme.

„Dacă frigiderul are condens exterior, verificați setările de temperatură și/sau numărul de articole din interior. Prea multe alimente pot duce la o etanșare necorespunzătoare și la evacuarea aerului rece în exterior”, spune Williams.

Cum poți să scapi de furnici rapid și eficient

Cu toate acestea, există o multitudine de motive pentru care furnicile mărșăluiesc prin bucătării. Profesioniștii dezvăluie cele mai comune motive pentru care micile insecte ajung în casă și ce putem face pentru a scăpa de ele.

Indiferent de tipurile de furnici, există caracteristici și trăsături specifice pe care toate le au în comun, în principal atrăgându-se una pe cealaltă cu urme de feromoni. Trebuie să întrerupi aceste urme de feromoni, explică consultanții RealHomes.

„Este foarte important să întrerupi aceste urme de feromoni pentru a preveni intrarea mai multor furnici în casă sau pentru a preveni să se întoarcă.

Recomand crearea unor amestecuri de casă, folosind produse cu mirosuri puternice, pentru a elimina aceste urme de feromoni”, spune Nicole Carpenter, președinte la Black Pest Prevention.

Experții în controlul dăunătorilor recomandă utilizarea produselor naturale și renunțarea la substanțele chimice dure, ori de câte ori este posibil.

„Amestecă părți egale de oțet și apă și pulverizează soluția în locurile în care furnicile au fost observate. De asemenea, puteți folosi suc de lămâie sau ulei de mentă, adăugând câteva picături în apă și pulverizând în jurul zonelor de activitate a furnicilor”, spune Carpenter.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel