joi, iulie 29, 2021

Atunci când răciţi ar fi mai bine să nu şofaţi, deoarece răcelile puternice pot fi la fel de periculoase pentru cei care conduc ca şi alcoolul.

Potrivit unui nou studiu, persoanele răcite au reacţii

chiar mai întârziate decât cei care au băut 4 halbe de bere.

Când vă confruntaţi cu o răceală aveţi tendinţa să frânaţi mai târziu decât ar fi cazul şi să conduceţi prea aproape de maşinile aflate în faţă, fiind mai puţin conştient de pericolul unei coliziuni.

În plus, strănutul vă face să vă luaţi ochii de la drum pentru 3 secunde, iar studiile arată că riscul de accident se dublează la şoferii care îşi schimbă privirea de la drum pentru 2 secunde.  

,,Personele răcite au reacţii mai întârziate decât cei care au consumat 3-4 halbe de bere. Răcelile înecetinesc cu 36 milisecunde

viteza de reacţie, pe când alcolul o încetinesc cu 15 milisecunde,” explică profesorul Andy Smith de la Universitatea Cardiff.

În timp ce simptomele fizice ale răcelilor sunt bine cunoscute, cercetătorii analizează şi efectele asupra funcţiilor cognitive.

În cadrul unui studiu, 50 de persoane răcite au fost testate şi conform rezultatelor, starea de alertă este redusă cu o treime în cazul celor răciţi. Şi alte studii au demonstrat că atunci când organismul luptă cu infecţiile, este afectată zona creierului responsabilă cu memoria şi mişcarea.

Ultimele stiri

Parteneri