Sari la conținut

De ce nu are România spital pentru marii arşi, la 8 ani de la Colectiv? Rafila pasează vina pe predecesorii săi din Ministerul Sănătății

pacienti arsi
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Centrul nou de Arși Gravi și la Târgu Mureș

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat duminică că motivul pentru care răniții de la exploziile de la Crevedia sunt transferați în străinătate este lipsa de paturi libere și faptul că erau pacienți critici care aveau nevoie de îngrijire specializată.

Ministrul susţine că abia peste 2 ani vor exista noi locuri de îngrijire pentru marii arși în spitalele din România. Alexandru Rafila a dat vina pe predecesorii săi din Ministerul Sănătății pentru că proiectele pentru construcția unor noi secții au fost blocate:

„Avem la nivel național 30 de paturi pentru marii arși. Aseară aveam libere 6 locuri, 5 în București și 1 la Timișoara. Noi schimbăm lucrurile după Colectiv pentru că cele trei proiecte pentru secțiile de mari arși, de la Timișoara, Târgu Mureș și Grigore Alexandrescu au fost în mod nejustificat blocate, au ajuns într-o situație în care practic pierdeam finanțarea de la Banca Mondială.

Imediat după preluarea mandatului am început negocierile cu Banca Mondială încât aceste trei centre să se facă și ele au început să se facă.

La Timișoara a început construcția, în septembrie va începe construcția la Grigore Alexandrescu iar până la sfârșitul lunii va începe contrucția și la Târgu Mureș. Avem cam 2 ani perioadă de execuție. Peste doi ani, România va avea încă 20 de paturi care să completeze 30 de paturi existente”, a explicat Rafila, potrivit b1.ro.

Ulterior, în cursul vizitelor la spitalele în care au fost internat pacienţii de la Crevedia, Rafila a ţinut să laude efortul cadrelor medicale care s-au mobilizat după producerea tragediei prezentându-se din proprie iniţiativă la unităţile sanitare în care îşi desfăşoară activitatea în mod curent.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: